Na hlavný obsah

Na poli pri Piešťanoch zaznamenali úhyn labutí. Veterinári odhalili príčinu

Vtáčia chrípka za tým nebola.

Na poli pri Piešťanoch zaznamenali úhyn labutí. Veterinári odhalili príčinu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na poli pri Piešťanoch uhynulo viacero labutí. Vyvolalo to obavy z vtáčej chrípky. V tomto prípade však zvieratá zahubila kolízia s elektrickým vedením. Nedávno pri podobnej zrážke uhynulo 30 labutí neďaleko obce Váhovce v okrese Galanta.

Na poli pri obci Drahovce sme našli ležať do 10 mŕtvych labutí. „Pravdepodobne opakujúci sa úhyn labutí je spôsobený elektrickým prúdom, o chorobu sa nejedná,“ priblížil riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš.

Desiatky labutí trávia deň na poli, kde hodujú na zelenej potrave. Keď je šero, odlietajú späť k Váhu. Práve to sa im stalo osudným. „Prvé labute dokážu preletieť cez tie drôty. Tie, ktoré sú hneď za nimi, nevidia tie drôty a prvky. Dochádza ku kolíziám,“ vysvetlil záchranár voľne žijúcich zvierat Tibor Šnajdár.

Pri Piešťanoch zaznamenali úhyn labutí. Príčinu v reportáži v Správach RTVS zisťovala redaktorka Dominika Kusá:

Nejde o prvý úhyn labutí na poli

Takýto úhyn labutí sa nestal na poli prvýkrát, ale aj v minulosti. Pri Piešťanoch sa snažili energetici v spolupráci s ornitológmi problém vyriešiť, na vtáctve im záleží. Na vedenie nainštalovali špeciálne odkloňovacie prvky.

„Uvedený prvok je reflexný, dynamický a zároveň sa počas dňa ‚nabíja‘ slnkom a večer svieti, teda upozorňuje letiace vtáky aj za zhoršených svetelných podmienok,“ vysvetlila hovorkyňa Západoslovenskej energetiky Michaela Dobošová.

Energetická spoločnosť takýmto prvkom ošetrila 60 kilometrov elektrických vedení. No ani svetovo uznávaná metóda nezaberá na 100 percent. „Určite aj toto je prípad, kedy sa ukázalo, že odpudzovače sú nedostatočné pre tento druh zvierat. Treba ich zmeniť, aby zbytočne zvieratá nehynuli,“ myslí si Bíreš.

„Pôvodne tam mali byť lamely, ktoré sú zvislé. Majú asi 50 centimetrov. Tie prvky sú dostatočne veľké, aby to tie labute registrovali,“ dodal Šnajdár.

Tisíce ochranných prvkov ročne

Labuť veľká patrí podľa ochranárov k najnáchylnejším vtákom z pohľadu nárazu. Je veľká, ťažká, nedokáže robiť rýchle manévre. Proti nej hrá neraz hmla a vietor.

Ornitológovia, aby zachránili vtáčie životy, ročne nainštalujú tisíc ochranných prvkov v rizikových lokalitách. Distribučná spoločnosť zase investuje do kabelizácie vedení. „Ktoré na jednej strane zníži poruchovosť vedenia a zároveň odstráni problém kontaktov vtáctva so vzdušným vedením,“ pokračovala Dobošová.

V tejto spoločnosti je aktuálne pod zemou asi tretina elektrického vedenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny