Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident v dekréte žiada ochranu práv Ukrajincov žijúcich v ruských regiónoch

Požaduje tiež zachovanie ich národnej identity.

Ukrajinský prezident v dekréte žiada ochranu práv Ukrajincov žijúcich v ruských regiónoch
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (22. 1.) podpísal. Požaduje v ňom kroky na ochranu práv a slobôd Ukrajincov tradične žijúcich na území dnešného Ruska. Žiada tiež zachovanie ich národnej identity.

Dokument sa týka napríklad historického regiónu Kubáň v dnešnom južnom Rusku. Zelenskyj obvinil Moskvu, že sa v priebehu storočí dopustila a naďalej dopúšťa činov zameraných na zničenie ukrajinskej národnej identity, utláčanie Ukrajincov a porušovanie ich práv a slobôd.

Podľa Zelenského by Moskva mala príslušníkom ukrajinskej menšiny poskytnúť právo na vzdelávanie v ukrajinčine. Tiež by im mala zabezpečiť prístup k médiám v ukrajinčine či právo na pokojné zhromažďovanie.

Zelenskyj poveril ukrajinskú vládu, aby v spolupráci s odborníkmi a verejnosťou vypracovala akčný plán, ktorý by zabezpečil zachovanie národnej identity Ukrajincov žijúcich v Rusku.

Ukrajinský prezident tiež vyzýva na preskúmanie faktov a zhromaždenie svedectiev o možných zločinoch spáchaných na týchto Ukrajincoch, ich násilnej rusifikácii alebo deportácii ukrajinského obyvateľstva.

Podľa ukrajinského prezidenta by sa mal akčný plán zamerať aj na vyvrátenie mýtov ruskej propagandy o ukrajinskej histórii a ukrajinskej súčasnosti. Rovnako tak aj na vytvorenie materiálov mapujúcich viac ako tisícročnú históriu vzniku ukrajinského štátu.

Regióny tradične obývané Ukrajincami

Zelenskyj označil za regióny tradične obývané Ukrajincami v Rusku oblasť historickej Kubáne, ktorá je spojená s históriou ukrajinských kozákov, oblasť historickej Slobodnej Ukrajiny a oblasť okolo mesta Starodub v dnešnej Brianskej oblasti Ruska.

Regióny tradične obývané Ukrajincami podľa Zelenského ležia v dnešných Brianskej, Belgorodskej, Voronežskej, Kurskej a Rostovskej oblasti a v dnešnom Krasnodarskom kraji.

Okrem toho Zelenskyj poslal do parlamentu návrh zákona, ktorý by umožnil zavedenie viacnásobného občianstva. Podľa agentúry Reuters v súčasnosti žijú v zahraničí milióny ľudí ukrajinského pôvodu. Nemôžu mať ukrajinské pasy, pretože chýba zákon o dvojitom občianstve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet