Na hlavný obsah

V New Yorku vrcholí pojednávanie žaloby na Donalda Trumpa. Štát žiada vysokú pokutu

Firma roky podvádzala banky a zveličovala hodnotu svojho majetku.

V New Yorku vrcholí pojednávanie žaloby na Donalda Trumpa. Štát žiada vysokú pokutu
Bývalý americký prezident Donald Trump sa spolu s právnikmi zúčastňuje na záverečných rečiach občianskeho súdneho procesu Trump Organization na Najvyššom súde štátu New York v mestskej časti Manhattan v New Yorku. Foto: TASR/AP

Po niekoľkomesačnom procese začali vo štvrtok (11. 1.) na súde na Manhattane záverečné reči v prípade žaloby štátu New York na amerického exprezidenta Donalda Trumpa a jeho rodinnú firmu. Tá podľa prokuratúry roky podvádzala banky a poisťovne zveličovaním hodnoty svojho majetku.

Sudca toto tvrdenie už pred hlavným pojednávaním čiastočne uznal. Štvrtkovému pojednávaniu predchádzal zásah polície na adrese sudcu Arthura Engorona pre falošnú správu o bombe.

Trumpovi a jeho synom Donaldovi mladšiemu a Ericovi, ktorí majú vo firme Trump Organization vysoké posty, pre žalobu hrozí zákaz podnikania v New Yorku, pokuta aj ďalšie postihy.

Newyorská najvyššia prokurátorka Letitia Jamesová pôvodne požadovala finančný trest vo výške 250 miliónov dolárov (cca 228 mil. eur). Minulý týždeň však zvýšila navrhovanú pokutu na 370 miliónov (zhruba 337 mil. eur).

„Celý tento prípad je vykonštruované tvrdenie s cieľom sledovať politickú agendu,“ vyhlásil vo štvrtok vo svojej reči Trumpov právnik Chris Kise. Podľa denníka The New York Times potom okrem iného uviedol, že finančné vyhlásenia jeho klienta neovplyvnili banky a nespôsobili žiadnu ujmu.

Verdikt je na sudcovi Engoronovi, ktorému v občianskoprávnom procese neasistuje porota. O jej zostavenie podľa neho ani jedna strana nepožiadala a pri žalobách tohto typu to ani štátny zákon neumožňuje. Sudca podľa agentúry AP povedal, že by chcel prípad uzavrieť do konca mesiaca.

Trump previnenie odmieta

Už na konci septembra tesne pred začiatkom hlavnej časti súdu sa v kľúčovom bode Engoron priklonil na stranu prokuratúry. Rozhodol, že Trumpovci a ich firma vo svojich vyhláseniach zveličovali hodnotu svojho majetku. Sudca okrem toho vyhodnocuje niekoľko ďalších tvrdení prokuratúry, vrátane obvinení zo zločinného spolčenia.

Trump akékoľvek previnenie odmieta. Žalobu prezentuje ako politicky motivovanú podobne ako trestné obvinenia, ktoré proti nemu vzniesli prokurátori na štátnej aj federálnej úrovni. Exprezident, ktorý medzitým usiluje o návrat do Bieleho domu, sa na štvrtkovom rokovaní zúčastňuje, avšak iba v úlohe diváka. Sudca mu v stredu (10. 1.) zakázal vystúpiť po tom, ako Trump nepristúpil na jeho podmienky, vrátane tej, že výpovede na súde nevyužije na „predvolebný prejav“.

Engoron sa podľa polície vo štvrtok v skorých ranných hodinách stal terčom podvodného telefonátu o bombe na svojej adrese. Okolo pol šiestej ráno miestneho času (11.30 hod. SEČ) na miesto dorazili policajti, nič podozrivé však nenašli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet