Na hlavný obsah

V Poltári prišli o sonografiu, mesto sa snaží nájsť náhradu

Výpadok diagnostických služieb sťažuje zdravotnú starostlivosť v oblasti.

V Poltári prišli o sonografiu, mesto sa snaží nájsť náhradu
Oddelenie sonografie a mamografie. Foto: RTVS

Na poliklinike v Poltári prestala fungovať sonografia. Mesto sa snaží nájsť náhradu. Výpadok diagnostických služieb sťažuje zdravotnú starostlivosť v oblasti.

Viac ako 80-ročná dôchodkyňa Zlatica potrebuje pre liečenie zdravotných problémov podklady zo sonografického vyšetrenia. Ak ich chce mať, musí cestovať po novom na sono takmer 20 kilometrov.

„Čo si myslíme? Že pre takýchto starých ľudí na sono chodiť do Lučenca, že sa môže zdravotníctvo hanbiť. Osemdesiat rokov som sa zodrala a teraz, kde budem vládať chodiť na sono? Tak, že by to vyriešili a dali to naspäť,“ uviedla pani Zlatica, pacientka polikliniky v Poltári.

Koncu sonografie v Poltári sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Radovan Kondrlík:

Výpoveď nájomnej zmluvy na priestory dostalo mesto od súkromnej spoločnosti koncom minulého roka. Hoci výpovedná lehota uplynie 31. marca, pracovisko je už v týchto dňoch zatvorené.

„Je dôležité komunikovať a jednať s prevádzkovateľom skôr, ako podá výpoveď. Vtedy, ako sa hovorí, sú už kocky hodené,“ upozorňuje poslankyňa mesta Poltár a bývalá primátorka Martina Brisudová.

„Bolo úplne bezpredmetné, či by sme komunikovali na začiatku alebo v strede. On tú prevádzku jednoznačne ukončil z dôvodu, že to nevie personálne obsadiť,“ hovorí primátor mesta Poltár Peter Sitor.

Snažia sa získať náhradu

Lekár zariadenia, ktorý vykonával sonografiu, sa nechcel k záležitosti pred kamerou vyjadriť. Potvrdil však, že nemá koho do Poltára poslať. Radnica sa snaží získať náhradu.

„Tie páky mesta sú úplne minimálne. Myslím si, že tu bude naozaj potrebné si sadnúť či už s predstaviteľmi VÚC alebo aj na úrovni štátu, aj s poisťovňami,“ vyhlásil Sitor.

„Banskobystrickému samosprávnemu kraju zatiaľ žiadosť o ukončenie činnosti súkromnej sonografickej ambulancie v Poltári doručená nebola. Ak sa ta stane, župa nemá inú zákonnú možnosť, ako ju akceptovať,“ skonštatovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Lenka Štepáneková.

Primátor Poltára prezradil, že sa už objavil možný záujemca o prevádzkovanie sonografie v tejto poliklinike. Podrobnosti nateraz nechcel konkretizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny