Na hlavný obsah

Vedenie nemocnice v Martine odvolali, vraj pre urýchlenie stavby novej nemocnice. Práce pritom nemeškajú

Podľa odvolaného riaditeľa k žiadnym pochybeniam nedošlo.

Vedenie nemocnice v Martine odvolali, vraj pre urýchlenie stavby novej nemocnice. Práce pritom nemeškajú
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková chce mať novú nemocnicu hotovú čo najskôr. Foto: RTVS

Ministerstvo zdravotníctva vymenilo vedenie Univerzitnej nemocnice v Martine. Najmä preto, že chce urýchliť výstavbu novej nemocnice. Práce pritom nemeškajú. Kľúčovým bolo verejné obstarávanie zhotoviteľa stavby. Jeho výsledky by mali byť známe do konca mesiaca a v marci chcú začať s výkopovými prácami.

„Ja som za posledný možno rok navštívila dva alebo trikrát toto stavenisko a žiaľ – nič sa na tom mieste nedialo. A ja verím, že v priebehu tohto roka sa konečne začne kopať,“ povedala ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Podľa odvolaného riaditeľa k žiadnym pochybeniam nedošlo. „Nie som si vedomý nejakého dôvodu, v tejto nemocnici robím viac ako 20 rokov a regulárne som vyhral konkurz alebo teda výberové konanie na riaditeľa v januári minulého roku a od 15. februára som bol menovaný do funkcie riaditeľa,“ vyjadril sa odvolaný riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin Ivan Kocan.

Reportáž o nemocnici v Martine pripravil pre Správy RTVS redaktor Milan Velecký.

Nemocnica v Martine

„Vnímam, že treba určite nejakým spôsobom ten proces zrýchliť, nemôžeme si dovoliť prísť ani o jedno euro z peňazí Plánu obnovy a odolnosti. A preto som sa aj rozhodla, že výmenou nového vedenia Univerzitnej nemocnice by sme dokázali tie procesy určite naštartovať,“ uviedla Dolinková.

Nový riaditeľ prichádza z ružomberskej vojenskej nemocnice a nebol v tíme pre výstavbu tej martinskej. Zatiaľ je len poverený vedením. Do šiestich mesiacov bude riadne výberové konanie.

Vízia povereného riaditeľa

„V prvých fázach mám záujem o dodržanie alebo dosiahnutie nejakej kontinuity, pretože kým sa človek zoznámi s prostredím, to nejaký čas trvá. Budem si do najbližšieho kruhu spolupracovníkov vyberať ľudí, na ktorých mám nejakú historickú väzbu, poznám ich, preukážu svoju kvalifikáciu a vykazujú vysokoodborné kvality,“ priblížil poverený riaditeľ Univerzitnej nemocnice Martin Peter Durný.

Za peniaze Európskej únie mala v Martine stáť pôvodne kompletná nemocnica so 660 lôžkami, neskôr už len hrubá stavba, a to do 30. júna 2026.

„To, čo tu máme mnohé roky pripravené, aby sa stalo realitou. Aby sa tento skanzen skončil a aby Univerzitná nemocnica v Martine prešla do nových moderných priestorov,“ vyjadril sa o novej nemocnici primátor mesta Martin Ján Danko.

Novú nemocnicu tiež budujú v Banskej Bystrici a ministerstvo zdravotníctva chce predstaviť zámer nového zdravotníckeho zariadenia aj v Bratislave.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko