Na hlavný obsah

Volodymyr Zelenskyj zverejnil svoje príjmy. Urobil tak v rámci protikorupčnej kampane

Príjmy ukrajinského prezidenta výraze klesli.

Volodymyr Zelenskyj zverejnil svoje príjmy. Urobil tak v rámci protikorupčnej kampane
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil príjmy, ktoré on a jeho rodina mali v uplynulých rokoch. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že prezident tak urobil v rámci snahy znížiť korupciu na Ukrajine.

K podobnému činu vyzval tiež ďalších ukrajinských predstaviteľov. Zo zverejnených dát vyplýva, že medzi rokmi 2021 a 2022 Zelenského príjmy výrazne klesli. Rusko na Ukrajinu zaútočilo na konci februára 2022, odvtedy sa napadnutá krajina bráni.

Príjmy Zelenského a jeho rodiny od roku 2020 klesajú, vyplýva z údajov zverejnených na webe prezidentskej kancelárie. V roku 2020 predstavovali celkové príjmy zhruba 12 miliónov hrivien (približne 291 000 eur) a o rok neskôr 11 miliónov hrivien (približne 267 500 eur), z ktorých podstatnú časť tvoril výnos z predaja ukrajinských štátnych dlhopisov.

V roku 2022, keď na Ukrajine začala ruská invázia, príjmy prezidenta a jeho rodiny klesli na 3,7 milióna hrivien (89 900 eur). Pokles bol podľa prezidentskej kancelárie spôsobený vypovedaním niektorých nájomných zmlúv kvôli začiatku vojny.

Zelenskyj vyzval tiež ďalších ukrajinských predstaviteľov a politikov, aby zverejnili svoje príjmy v rámci snahy znížiť korupciu v krajine. Kyjev sa pokúša potlačiť korupciu v snahe urýchliť vstup do Európskej únie a NATO.

Predstavitelia oboch blokov požadujú od Ukrajiny rozsiahle protikorupčné reformy. Podobné požiadavky majú aj Medzinárodný menový fond a západní spojenci, ktorí poskytujú Ukrajine finančnú pomoc.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet