Na hlavný obsah

Vyšetrovanie kauzy Daniari ide do finále. Minister vnútra a prokurátor sa obviňujú z klamstiev

Kajúcnici podľa Matúša Šutaja Eštoka pripravili štát o milióny eur.

Vyšetrovanie kauzy Daniari ide do finále. Minister vnútra a prokurátor sa obviňujú z klamstiev
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Martin Baumann

Vyšetrovanie kauzy Daniari sa podľa polície blíži do finále. Kým Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) tvrdil, že má dôkazy o praní špinavých peňazí kajúcnikmi v tejto kauze, ktoré aj odovzdal na Generálnej prokuratúre SR, dozorový prokurátor to vidí inak.

Šutaj Eštok podľa neho svoje podozrenia dôkazmi nepodložil. Dnes už minister vnútra hovorí o neštandardnom výsluchu a ďalšom príklade, že zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry je odôvodnené.

Dôkazy o čínskych účtoch

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v novembri 2022 na Generálnej prokuratúre SR podal trestné oznámenie.

Tvrdil, že priniesol dôkazy o čínskych účtoch, na ktorých mali mať ukryté peniaze z kauzy Daniari tzv. kajúcnici Ľudovít Makó, Michal Suchoba, František Imrecze či Daniel Čech.

Hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Zuzana Drobová potvrdila, že uvedené podanie postúpili na ďalšie konanie Prezídiu Policajného zboru (PZ), Národnej kriminálnej agentúre (NAKA), odboru Západ.

„Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorý danú vec dozoroval, sa zároveň zúčastnil výsluchu M. Š. E., pričom podľa neho oznamovateľ neuviedol a nekonkretizoval žiadnu skutočnosť a nepredložil dôkazy, ktoré by potvrdzovali ním uvedené podozrenia,“ dodala Drobová.

Prokurátor podľa ministra klame

Matúš Šutaj Eštok v reakcii na tvrdenia ÚŠP uviedol, že „prokurátor verejne klame“. „Dozoroval to prokurátor (Vasiľ – poz. red.) Špirko. Výsluch prebiehal pomerne neštandardne,“ dodal.

Minister naďalej tvrdí, že v roku 2022 odovzdal stovky strán dôkazov. „Prokurátor ÚŠP sa v tejto veci nespráva tak, ako by sa mal správať,“ doplnil.

Šutaj Eštok trvá na tom, že špeciálna prokuratúra na čele s Danielom Lipšicom musí byť zrušená. Podľa neho sú prokurátori ÚŠP zaujatí a nestíhajú podozrenia zo závažnej trestnej činnosti kajúcnikov.

Vyšetrovanie smeruje do finále

Hovorca Prezídia PZ Roman Hájek potvrdil, že postúpené oznámenie, ktoré podal Matúš Šutaj Eštok, spolu s priloženými dôkazmi vyhodnotili ako relevantné a tvoria súčasť vyšetrovacieho spisu. Polícia už vykonala podstatné úkony a vyšetrovanie kauzy Daniari smeruje k ukončeniu.

„Vo veci už bolo začaté trestné stíhanie skôr. Z uvedeného dôvodu nebolo z dôvodu duplicity o tomto podaní rozhodnuté samostatne,“ uviedol Hájek.

Na rovnaké tvrdenia reagovali už predvlani

„Imrecze, Makó, Suchoba a ďalší ukradli 40 miliónov eur a nebolo vznesené obvinenie, aj keď o tomto prípade sa vie od roku 2021. Nie je problém ani na NAKA, ale na ÚŠP,“ povedal Šutaj Eštok.

Matúš Šutaj Eštok aj v roku 2022 tvrdil, že polícia a špeciálna prokuratúra nekonajú a „kryjú podvodníkov“.

Špeciálna prokuratúra však uviedla, že ohľadom legalizácie trestnej činnosti, ktorá má súvisieť s kauzou Daniari, sa už na Úrade špeciálnej prokuratúry vedie trestné stíhanie od novembra 2021.

„Vyjadrenie poslanca, že sa tým nikto nezaoberá nezodpovedá skutočnosti,“ vyhlásila ešte v novembri 2022 hovorkyňa úradu Jana Tökölyová.

Pozrite si reportáž z novembra 2022:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko