Na hlavný obsah

Zaplavené pivnice aj záhrady: Juh Slovenska bojuje s vysokými podzemnými vodami. Škody evidujú aj poisťovne

Hladiny by mali postupne klesať.

Zaplavené pivnice aj záhrady: Juh Slovenska bojuje s vysokými podzemnými vodami. Škody evidujú aj poisťovne
Zaplavené pivnice aj záhrady trápia južné Slovensko. Foto: RTVS

Mnohé lokality bojujú s vodou. Hlásia zaplavené záhrady aj rodinné domy. Na juhu Slovenska je problémom vysoká hladina podzemných vôd. V niektorých pivniciach siaha až do pol metrovej výšky. Treba ju pravidelne odčerpávať.

Vodu v pivnici má aj Milan Kajan z Lipovej. Hoci ju ráno odčerpal, za pár hodín bola späť. „V pivnici mám asi 60 centimetrov. Momentálne je kritický stav. Musel som všetko povyberať, všetku zeleninu a všetko vyniesť von. Predpokladám, že celý rok sa pivnica nebude dať využívať,“ uviedol.

S vodou sú problémy aj v neďalekých Komjaticiach, bojujú s ňou takmer všetci, ktorí majú pivnicu. „Máme tam kosačku, rotovátor. Všetko to je tam v pivnici a my sme sa nevedeli do pivnice dostať. Potom nejako horko-ťažko sme to všetko povykladali hore,“ priblížila obyvateľka Komjatíc Mária Machatová.

Na juhu Slovenska evidujú zaplavené záhrady i pivnice. Situáciám s podzemnou vodou sa v reportáži v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Zaplavené sú aj mnohé záhrady. Čiastočne je zaplavený aj takmer 150-ročný komjatický park. Voda sa v tam drží aj napriek tomu, že obec priamo za parkom vykopala kanál. Odtieklo jej minimum.

„Určite spodné vody sú vysoko, ale hlavne aj tie veľké dažde, ktoré boli. Takže na tie polia to napršalo, spodná vystúpila a teraz sa to všetko spojilo a prakticky to tečie, kde sa dá. Určite nejaké škody budú, čím dlhšie bude zaliaty ten park, tak asi tie stromy budú trpieť,“ uviedol starosta Komjatíc Peter Hlavatý.

Škody evidujú aj poisťovne

Zvýšené hlásenie škôd najmä z domácností evidujú aj poisťovne. Najviac v okresoch Nové Zámky, Komárno, Dunajská Streda, Levice, Michalovce a Trebišov. Problémy podľa hydrológa spôsobili nadnormálne zrážky, ktoré pretrvávajú už mesiace. Podobné to bolo v roku 2010 – vodu v pivniciach vtedy niektorí ľudia mali aj rok.

„Nepredpokladám také dlhé obdobie, ale napríklad momentálne je hladina podzemnej vody o 10 až 150 cm nižšie, ako bola pri maximálnych úrovniach v roku 2010. Za posledné dva dni hladina podzemnej vody poklesla. Len čakať, kedy to klesne, odčerpať vodu z pivníc a čakať až bude nezrážkové obdobie,“ priblížil hydrológ SHMÚ Ján Gavurník.

To by malo pretrvať aj v týchto dňoch, keďže meteorológovia zrážky do konca týždňa nepredpovedajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny