Na hlavný obsah

Zmeny pri výpočte minimálnej mzdy: Do troch rokov by mala narásť na takmer tisíc eur

Počíta s tým nová legislatíva.

Zmeny pri výpočte minimálnej mzdy: Do troch rokov by mala narásť na takmer tisíc eur
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Minimálna mzda by sa mala po novom počítať ako 60 percent priemernej mzdy. Do roku 2027 by postupne narástla na takmer 1 000 eur. Počíta s tým nová legislatíva, ktorú pripravuje ministerstvo práce.

Odborníci upozorňujú, že výšku minimálnej mzdy nám prikazujú už aj európske smernice.

V súčasnosti nemôže byť minimálna mzda nižšia ako 57 percent priemernej mzdy spred dvoch rokov. Na jej výške sa vždy dohadujú zástupcovia zamestnávateľov, odborárov a vlády. Ak sa nedohodnú, určí ju legislatíva. Nový automat by garantoval, že minimálna mzda nepodlezie hranicu 60 percent priemernej mzdy.

Novému výpočtu minimálnej mzdy sa v Správach RTVS venovala redaktorka Ľubomíra Hulínová:

„Ak všetko dobre pôjde a parlament schváli tieto legislatívne zmeny, tak už podľa nových podmienok by sa vystupovalo v roku 2025 a v roku 2026 by minimálna mzda mohla dosiahnuť úroveň 920 eur,“ priblížil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (HLAS-SD).

K zvýšeniu minimálnej mzdy nás tlačí aj európska smernica o primeraných minimálnych mzdách. Tento rok ju musíme prijať aj u nás. „Vyšlo nám, že ten automat, nastavený ako 60 percent priemernej mzdy dva roky dozadu, by mohol spĺňať tento referenčný rámec, ktorý určuje Európska komisia,“ uviedla prezidentka Konfederácie odborových zväzov SR Monika Uhlerová.

Ministerstvo práce chce novou legislatívou umožniť aj to, aby si v niektorých sektoroch dokázali zamestnanci vyrokovať vyššie mzdy. „Ak sa reprezentatívne organizácie odborov alebo zamestnávateľov dohodnú na takejto kolektívnej zmluve, tak nové podmienky budú platiť pre všetkých zamestnancov v danom sektore,“ hovorí Tomáš.

Príplatky za nočné a víkendy

Zamestnávatelia však pri novej vyššej minimálnej mzde upozornili aj na príplatky za prácu v noci a cez víkendy. Rastú priamo úmerne s minimálnou mzdou, čo je podľa nich príliš nákladné.

„Budeme minimálne rokovať s ministerstvom, aby tieto príplatky zostali zachované v rovnakej výške alebo sa zvyšovali o koeficient, ktorý bude vypočítaný iným spôsobom, nie jeho napojením na minimálnu mzdu,“ avizoval generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andrej Lasz.

„Nemienime to meniť, chceme to zachovať, nechceme tie príplatky zmrazovať,“ vyhlásil minister práce.

Zamestnávatelia upozornili, ak k dohode nedôjde, vyššie náklady si budú kompenzovať zdražovaním tovarov a služieb, prípadne menšími investíciami do inovácií.

„Napríklad nové modely, ktoré idú do automobilového priemyslu alebo aj do iných spoločností, nemusia byť pridelené na Slovensko. Alebo to vyberie zdroje z peňaženiek firiem,“ tvrdí Lasz.

Zmeny by mal parlament schvaľovať na jeseň.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika