Na hlavný obsah

Asi 100-tisíc ľudí protestovalo v mníchovských uliciach proti extrémizmu

Celoštátna vlna protestov trvá už niekoľko týždňov.

Asi 100-tisíc ľudí protestovalo v mníchovských uliciach proti extrémizmu
Účastníci podujatia s názvom More svetiel za demokraciu. Foto: Profimedia

Približne 75 000 až 100 000 ľudí protestovalo podľa odhadov polície v nedeľu (11. 2.) večer v Mníchove proti rasizmu, antisemitizmu a nenávistným prejavom.

Účastníci podujatia s názvom More svetiel za demokraciu mali so sebou svetelné reťaze, lampáše alebo baterky. Väčšina svietila mobilmi, informovala agentúra DPA.

„Nedovolíme, aby boli ľudia v našej krajine vyčleňovaní a prenasledovaní. Sme proti pravicovému extrémizmu a nechutným fantáziám o deportáciách. Mlčiaca väčšina už nemlčí!“ uvádzalo sa v pozvánke na demonštráciu, ktorú iniciovala organizácia Piatky za budúcnosť a podporilo ju množstvo občianskych združení.

Proti pravicovému extrémizmu sa cez víkend demonštrovalo aj na iných miestach Nemecka. V Itzehoe vyšlo v sobotu podľa polície do ulíc asi 4 000 ľudí, vo Flensburgu okolo 2 500.

Menšie zhromaždenia sa konali aj v Sinsheime v Bádensku-Württembersku, vo Werne a Fröndenbergu v Severnom Porýní-Vestfálsku, v Hamburgu a v Einbecku v Dolnom Sasku.
Celoštátna vlna protestov proti krajnej pravici trvá v Nemecku už niekoľko týždňov.

Ich spúšťačom bolo zverejnenie informácií investigatívnej platformy Correctiv o novembrovom stretnutí radikálnych pravičiarov s politikmi z Alternatívy pre Nemecko (AfD), Kresťanskodemokratickej únie (CDU) a Únie hodnôt v Postupime.

Bývalý šéf pravicovo-extrémistického hnutia identitárov v Rakúsku Martin Sellner na ňom hovoril o koncepte takzvanej reemigrácie. Pravicoví extrémisti pod tým zvyčajne majú na mysli odsun veľkého množstva ľudí cudzieho pôvodu do svojej vlasti, a to aj nedobrovoľne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet