Na hlavný obsah

V Berlíne na demonštráciu proti extrémizmu prišlo vyše 150-tisíc ľudí. Organizátori hovoria ešte o vyššom počte

V pláne majú vytvoriť obrovskú ľudskú reťaz.

V Berlíne na demonštráciu proti extrémizmu prišlo vyše 150-tisíc ľudí. Organizátori hovoria ešte o vyššom počte
Na snímke účastníci demonštrácie v Berlíne. Foto: TASR/AP

Viac ako 150-tisíc ľudí v sobotu (3. 2.) v Berlíne prišlo na demonštráciu proti pravicovému extrémizmu a nenávisti, uviedla s odvolaním sa na políciu v nemeckej metropole agentúra DPA.

Usporiadatelia zhromaždenia hovoria ešte o vyššom počte účastníkov, zišlo sa ich podľa nich okolo 300-tisíc. V pláne majú vytvoriť obrovskú ľudskú reťaz.

„Či v Eisenachu, Homburgu alebo Berlíne: Vo veľkých a malých mestách v celej krajine sa aj tento víkend zišlo mnoho občianok a občanov, aby demonštrovali proti zabudnutiu, proti nenávisti a štváčstvu. Je to silný signál pre demokraciu a náš základný zákon (nemeckú ústavu – pozn. red.),“ uviedol na sociálnej sieti X kancelár Olaf Scholz.

V Berlíne zhromaždenie zorganizovalo združenie viac ako 1 300 organizácií. „Chceme dať najavo, že nám záleží na solidarite a že sme proti diskriminácii,“ povedal podľa DPA učiteľ na gymnáziu Serkan Bingöl, ktorý na demonštráciu prišiel so skupinou utečencov. Dodal, že by chceli, aby nemecká spoločnosť bola pestrá, a nie jednotvárna.

Konajú sa už tri týždne

Protesty proti stúpencom krajnej pravice a protiimigračnej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) sa v Nemecku konajú už tri týždne.

Zúčastňujú sa ich desaťtisíce ľudí, ktorých pobúrili informácie investigatívnej spoločnosti Correctiv.

Podľa nej sa vlani v novembri v Postupime zišli zástupcovia krajnej pravice a rokovali tam aj o tom, že Nemecko by mali opustiť veľké počty ľudí s prisťahovaleckými koreňmi.

Medzi účastníkmi stretnutia boli politici AfD alebo viacerí predstavitelia opozičnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU).

Časti nemeckej verejnosti i politikom hlavných politických strán robí starosti posilňovanie AfD, ktorá by mohla zvíťaziť vo voľbách do krajinských snemov, ktoré sa tento rok v septembri budú konať v troch spolkových krajinách na východe Nemecka, ktoré v minulosti boli súčasťou komunistickej Nemeckej demokratickej republiky.

AfD si v celonemeckých prieskumoch drží druhú pozíciu, pred ňou je konzervatívna CDU, Scholzovi sociálni demokrati sú až tretí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet