Na hlavný obsah

VIDEO: Netradičné divadlo na juhu Slovenska. Odstreli dva veľké komíny, miestni hovoria o pohrebe cukrovaru

Areál bol opustený posledných 32 rokov.

VIDEO: Netradičné divadlo na juhu Slovenska. Odstreli dva veľké komíny, miestni hovoria o pohrebe cukrovaru
Búranie komínov v Pohronskom Ruskove. Foto: RTVS

V Pohronskom Ruskove búrajú posledné pozostatky cukrovaru. Vo štvrtok (8. 2.) v jeho areáli odstrelili dva najvyššie komíny. V cukrovare počas sezóny robilo kedysi tisíc zamestnancov. Od konca roku 1992 je jeho 20-hektárový areál opustený.

Cukrovar v Pohronskom Ruskove patrí definitívne minulosti. Po likvidácii väčšiny schátraných budov odstrelili aj jeho dva komíny. Jeden meral sto metrov, druhý o polovicu menej.

„Mali sme pripravený 100-metrový komín, do ktorého sme navŕtali 140 vývrtov. Pokračovali sme s 50-metrovým komínom. Celkové množstvo trhavín predstavuje 69,3 kilogramu,“ priblížil majiteľ firmy zabezpečujúcej odstrel komínov Július Lapdavský.

Búranie pozostatkov cukrovaru v reportáži v Správach RTVS mapoval redaktor Miroslav Lyko:

Búranie oplakali aj privítali

Obyvatelia dediny sa na odstrel komínov pozerali z diaľky. Hovorili, že prišli na pohreb cukrovaru. Ľudia však oceňujú, že priestor v bývalej priemyselnej zóne obce zostane čistý a pripravený na iné využitie.

„Aby mohla do toho priestoru prísť nejaká investícia. V stave, v akom bol – tie skelety a tá džungľa, to bolo asi nepoužiteľné,“ myslí si starosta obce Roman Dávid.

Nákres cukrovaru v Pohronskom Ruskove.
Nákres cukrovaru v Pohronskom Ruskove.Foto: RTVS

Búracie práce, podľa starostu, urýchlila aj likvidácia nebezpečných látok z areálu závodu. Pozostatky z vykurovacieho oleja dal štát odstrániť v roku 2022. Na dnešnom území Slovenska bolo v 19. storočí takmer 40 cukrovarov, väčšina z nich mala regionálny význam. Dnes sú iba dva – v Seredi a Trenčianskej Teplej.

„Zostávajúce cukrovary tento proces posilnil a dneska dokážu vyrobiť okolo 170- až 200-tisíc ton cukru, ktorá zodpovedá slovenskej spotrebe,“ dodal predseda dozornej rady Slovenského cukrovarníckeho spolku Adrián Šedivý.

Tak ako v Pohronskom Ruskove, zo zaniknutého cukrovaru nezostalo nič ani v Nitre, dnes je na jeho mieste obchodný dom. Naopak, v Trnave časť budov po bývalom cukrovare zachovali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny