Na hlavný obsah

Európa by mala vytvoriť spoločnú jadrovú bombu, reagujú niektorí nemeckí politici na Donalda Trumpa

Americký exprezident odkázal štátom NATO, ktoré neprispievajú dosť na obranu, že ich nechá napospas Rusku.

Európa by mala vytvoriť spoločnú jadrovú bombu, reagujú niektorí nemeckí politici na Donalda Trumpa
Exprezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Európa by mala vytvoriť spoločnú jadrovú bombu – aspoň to je predstava niektorých nemeckých politikov, ktorí reagujú na možný návrat Donalda Trumpa do Bieleho domu.

Americký exprezident odkázal členským štátom Severoatlantickej aliancie (NATO), ktoré neprispievajú na obranu toľko, koľko majú, že ich nechá napospas Rusku. To podľa Bieleho domu plánuje do vesmíru vyslať nukleárnu zbraň.

NATO, a teda aj Slovensko, sa spoliehajú najmä na americké jadrové hlavice, ktoré sú na šiestich leteckých základniach.

Reakcii nemeckých politikov na tvrdenia Donalda Trumpa sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Tamara Lištiaková:

Čo však, ak by NATO už nemohlo počítať s týmto jadrovým dáždnikom? Mali by sme sa tým zaoberať, tvrdia nemeckí politici ako je minister financií Christian Lindner, šéf najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente Manfred Weber, ale aj politička Kathrina Barley.

Myslia si totiž, že Rusko na Ukrajine neskončí a po výrokoch Donalda Trumpa nie je isté, že sa by sa USA pod jeho vedením za ostatných postavili.

„Toto by mohlo viesť aj k budovaniu spoločných nukleárnych kapacít, je to vnímané ako jeden z mimoriadne užitočných nástrojov odstrašenia, ktorý v minulosti priniesol stabilitu a predvídateľnosť v medzinárodných vzťahoch, otázne je, či s takouto logikou môžeme narábať aj do budúcnosti,“ pokračoval profesor Peter Terem z Univerzity Mateja Bela

Expert na mier to reálne nevidí

Expert na výskum mieru Ulrich Kuehn si nemyslí, že európska jadrová bomba by mohla byť realitou. „Ako povedal pre Mitteldeutscher Rudfunk nukleárne zbrane musí niekto takpovediac odpáliť. Nie je jasné či by to bola šéfka eurokomisie – ak áno, museli by to odsúhlasiť všetky členské štáty,“ uviedol Kuehn.

Odborník pripomína, že tie sa nevedia zhodnúť ani na jednoduchších otázkach. Jedinou krajinou EU, ktorá má jadrové zbrane je Francúzsko. Už dávnejšie prezident Emmanuel

Macron povedal, že Európska únia by ich mohla využiť, ak by sa nedalo spoliehať na Washington. Ich nasadenie by však nebolo jednoduché. „Francúzsky jadrový arzenál nie je pripravený na zapojenie na vojenskom poli v Európe. Preto by tam muselo dôjsť k zmene tej štruktúry toho arzenálu,“ hovorí profesor Michal Onderčo z Erazmovej univerzity v Rotterdame.

Ruská jadrová bomba vo vesmíre

Ďalší typ jadrového arzenálu vyvíja Rusko, píše denník New York Times. Podľa amerických predstaviteľov má ísť o vesmírnu protisatelitnú nukleárnu zbraň. Prečo je to hrozba vysvetlil v CNN bývalý riaditeľ CIA Leon Panetta.

„Tieto jadrové zbrane sa môžu vo vesmíre použiť na paralyzovanie alebo zničenie satelitov. Problémom je, že ich využívame na komunikáciu, získavanie tajných informácií, na GPS a podobne. Ak by nám Rusko zabránilo používať satelity na tieto účely, bolo by to de facto vyhlásením vojny, pretože by to ohrozilo našu národnú bezpečnosť“ povedal Panetta.

Systém je stále vo vývoji a podľa CNN nie je jasné ako ďaleko sú Rusi od toho, aby ho dostali do vesmíru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál