Na hlavný obsah

Extrémisti v Bratislave pripravovali prevrat v Nemecku. V hlavnom meste sa tajne streli s kontaktom z Ruska

Obom extrémistom hrozí doživotie.

Extrémisti v Bratislave pripravovali prevrat v Nemecku. V hlavnom meste sa tajne streli s kontaktom z Ruska
Na snímke Prinz Reuss. Foto: RTVS

Extrémisti skupiny Ríšskych občanov – princ Reuss a Rüdiger von Pescatore boli v roku 2022 na utajenom stretnutí v Bratislave. Podľa nemeckých vyšetrovateľov sa v hlavnom meste Slovenska stretli s kontaktnou osobou z Ruskej federácie. A to na podporu pripravovaného prevratu v Nemecku. Obaja sedia vo vyšetrovacej väzbe a hrozí im doživotný trest.

Nemecké úrady plány Ríšskych občanov odhalili a začiatkom decembra 2022 zatkli 27 osôb. Vrátane princa Reussa a bývalého príslušníka Bundeswehru von Pescatoreho. Ten mal byť veliteľom vojenského krídla skupiny, ktorá zhromažďovala zbrane, zhabané počas rozsiahlej policajnej razie.

Utajenému stretnutiu extrémistov v Bratislave v roku 2022 sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tibor Macák:

Nemeckí investigatívny novinári zistili, že princ Reuss a jeho skupina intenzívne hľadali kontakty na predstaviteľov Ruskej federácie. A to aj na Slovensku.

„Podľa našich zistení skupina sa dlhodobo snažila nadviazať kontakt s oficiálnymi autoritami v Rusku. Bratislava leží tak trochu mimo zorného uhla nemeckých úradov a zrejme si mysleli, že ak sa stretnutie uskutoční na Slovensku, nebude to také nápadné,“ uviedol pre RTVS redaktor verejnoprávnej televízie MDR Ludwig Kenzia.

„Vieme, že počas policajnej razie 7. decembra 2022 a neskôr počas vyšetrovania vyšlo najavo, že v Reussovom počítači sa našli rozličné dáta, v ktorých sa opakovane vyskytujú Bratislava a Slovensko,“ zdôraznil Kenzia.

Menej riziková Bratislava

Vyšetrovatelia našli počas rozsiahlych razií začiatkom decembra 2022 viaceré tabuľkové súbory, z ktorých jeden mal názov „Spolupráca Nemecká ríša / Slovensko / Ruská federácia“. Zároveň tam bol aj textový súbor s názvom „Bratislava22.docx“. Podľa vyšetrovateľov Reuss a Pescatore bývali 22. a 23. februára 2022 v jednom z hotelov v centre mesta.

„Faktom je, že v Bratislave je veľký štáb príslušníkov ruskej spravodajskej služby a agentov. Zdá sa, že práve toto bolo rozhodujúce pre zorganizovanie stretnutia v hlavnom meste Slovenska a nie v Nemecku, kde by bolo väčšie riziko jeho odhalenia,“ dodal Kenzia.

Zatiaľ nie je jasné, kto bola kontaktná osoba z Ruska, s ktorou sa nemeckí extrémisti v Bratislave stretli. Princ Reuss a von Pescatore čelia v Nemecku obvineniu zo založenia teroristickej skupiny a spáchania pokusu o štátny prevrat.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál