Na hlavný obsah

Hlasovanie o novele Trestného zákona sa odkladá. Opozícia hovorí o úspechu protestov, koalícia to popiera

Gašpar navyše predložil ďalší pozmeňovací návrh.

Hlasovanie o novele Trestného zákona sa odkladá. Opozícia hovorí o úspechu protestov, koalícia to popiera
T. Gašpar predkladá pozmeňujúci návrh v NR SR 7. februára 2024. Foto: RTVS

Očakávané hlasovanie o novele trestných kódexov napokon nebolo. Do rozpravy sa nečakane zapojili koaliční poslanci a rokovanie predĺžili aj po 17. hodine, keď sa zvyčajne hlasuje. Podľa opozície sa vládni poslanci zľakli protestov, ktoré zvolala práve na tento čas.

Posledné rokovacie dni v parlamente naznačovali, že v stredu (7. 2.) popoludní si opoziční poslanci vyčerpajú vopred určený čas v rozprave a popoludní by mohlo plénum o novele trestných kódexov hlasovať.

Dianiu v parlamente a hlasovaniu o novele Trestného zákona sa v reportáži v Správach RTVS venovali redaktorka Katarína Wildová a redaktor Jakub Horáček:

„Zo záhadných dôvodov sa predstavitelia koalície začali zapájať do rozpravy. Čistou náhodou to súvisí asi s tým, že opozícia oznámila, že o 17. hodine sa pred parlamentom uskutoční protestné zhromaždenie. To je taký tradičný hlasovací termín,“ skonštatoval podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Ondrej Dostál (SaS).

„Ukazuje to, že protesty naozaj majú zmysel a že jednoducho vládna koalícia, vládni poslanci sa naplašili toho protestu,“ myslí si predsedníčka poslaneckého klubu hnutia KDH Martina Holečková.

„Ale nespájajte protesty s hlasovaním. Ja si myslím hlasovanie je určené prioritne tým, kedy skončí rozprava,“ povedal podpredseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD).

„Že sme tak obrovsky empatickí a chceme dať šancu opozičníkom, aby mohli ísť? No neviem, takú vysokú mieru politickej kultúry – mali by si od nás brať príklad,“ myslí si poslanec SNS Roman Michelko.

„Absolútne nie je žiadna dohoda na tom, že by sa nedajbože naťahovala rozprava pre to, aby sa hlasovanie presunulo na štvrtok (8. 2.). Je to naozaj čisto na vývoji tej rozpravy,“ vyhlásil poslanec Smeru Michal Bartek.

Ďalší pozmeňovací návrh

Krátko po 17.00 h Gašpar ako spravodajca dokonca predstavil ďalší koaličný pozmeňovací návrh. „Je to štandardná taktika, som spravodajca, môžem sa prihlásiť kedykoľvek. Dôjde ešte k úprave nejakých trestných sadzieb a podobne,“ obhajoval svoje načasovanie.

„Ide len o opravovanie opravovaných. Obžalovaný poslanec tu hádže trestné sadzby hore dole pár hodín pred hlasovaním. Toto je absolútny podľa mňa amaterizmus a je to nedôstojné,“ podotkol predseda poslaneckého klubu trojkoalície Slovensko/KÚ/Za ľudí Michal Šipoš.

„Opäť len potvrdzujú to, že bez odbornej diskusie sa jednoducho takéto veľké zmeny v trestných kódexoch nemôžu robiť,“ myslí si Holečková.

Stále je otázne, či sa bude hlasovať v najbližšom možnom termíne, teda vo štvrtok o jedenástej alebo neskôr. „Lebo pôjde o veľmi náročné hlasovanie, treba pripraviť podklady. V niektorom návrhu sa objavuje 350 bodov, takže pripraviť hlasovanie, aby bolo v súlade so zákonom nie je jednoduché,“ dodal Gašpar.

„Najväčší pozmeňujúci návrh pána Tibora Gašpara má vládna koalícia k dispozícii už týždeň, takisto naše pozmeňujúce návrhy. Takže čas na prípravu by tu bol býval podľa nás aj predtým,“ uzavrela poslankyňa Progresívneho Slovenska Zuzana Števulová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko