Na hlavný obsah

Poslanci posunuli novelu Trestného zákona do tretieho čítania

Rokovanie môže pokračovať aj v noci.

Poslanci posunuli novelu Trestného zákona do tretieho čítania
Predseda brannobezpečnostného výboru NR SR a spravodajca novely Trestného zákona Tibor Gašpar (Smer-SD). Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci NR SR vo štvrtok (8. 2.) poslali novelu Trestného zákona do tretieho čítania. Zároveň si odsúhlasili, že rokovať budú bez prestávky až do finálneho hlasovania. Rokovanie na niekoľko minút prerušila slovná potýčka medzi koalíciou a opozíciou.

Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) otvoril diskusiu, prihlásilo sa vyše 50 rečníkov. Diskusia môže pokračovať aj v noci.

Poslanci opozície namietali prístup k rokovaniu. Žiadali ho prerušiť, pretože v sále nebol predkladateľ novely minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD). Niektorí z poslancov skandovali slovo „hanba“. Predseda parlamentu napokon vysvetlil, že pri treťom čítaní počas diskusie nie je prítomnosť navrhovateľa povinná a minister v sále byť nemusí.

Sledujte naživo dianie v NR SR:

Navrhované zmeny

Novela ráta s úpravami trestných sadzieb a premlčacích lehôt aj so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Menia sa aj hranice škody. Opoziční poslanci novelu kritizujú. Považujú ju za škodlivú a predložili desiatky pozmeňujúcich návrhov. Zmeny prišli aj z dielne koalície, ktorá však na dôvodnosti novely trvala.

Proti schváleniu novely sa niekoľko týždňov po celom Slovensku konali masové protesty, na ktorých sa zúčastnili desaťtisíce ľudí.

Podľa opozície bude výsledkom pripravovaných zmien v trestnom práve najväčšia amnestia v dejinách Slovenska. Z dostupných informácií vyplýva, že zastavené by malo byť okrem iných stíhanie obžalovaného exministra financií a niekdajšieho podpredsedu Smeru-SD Petra Kažimíra, ktorý je teraz guvernérom slovenskej centrálnej banky. Novela Trestného zákonníka sa bude vzťahovať aj na prípady, ktoré súdy doteraz neuzavreli.

Úrad európskeho verejného žalobcu (EPPO) v decembri uviedol, že vládny návrh zmien v trestnom práve na Slovensku znamenajú vážne nebezpečenstvo narušenia právneho štátu. V januári potom Európsky parlament schválil voči Slovensku kritickú rezolúciu.

Vládnej koalícii pre obštrukciu opozície nevyšiel plán zrušiť ÚSP už k polovici januára. Novo počíta s marcovým termínom. Kvôli opozičnej obštrukcii vládna väčšina obmedzila dĺžku parlamentnej rozpravy v prvom aj v druhom čítaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko