Na hlavný obsah

Jaroslav Haščák absolvoval výsluch na Úrade inšpekčnej služby: Vypovedal ako poškodený

Haščáka zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry 1. decembra 2020.

Jaroslav Haščák absolvoval výsluch na Úrade inšpekčnej služby: Vypovedal ako poškodený
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Foto: TAR/Jakub Kotian

Niekdajšieho finančníka Jaroslava Haščáka predvolali vypovedať. Tentoraz nie ako obvineného, ale ako svedka a poškodeného. Výpoveď súvisí s jeho zadržaním – ozbrojeným komandom – pred viac ako tromi rokmi.

Bývalý majiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák prišiel na Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra vypovedať krátko po deviatej hodine. Po viac ako hodinovom výsluchu nám potvrdil, že vypovedal ako poškodený vo veci policajného zásahu priamo v sídle finančnej skupiny z decembra 2020.

„Na základe môjho podnetu začal vyšetrovateľ inšpekčnej služby trestné stíhanie vo veci v súvislosti s porušením trestného zákona, konkrétne s podozrením spáchania trestného činu zneužitie právomocí verejného činiteľa,“ vyhlásil poškodený bývalý majiteľ Penty Jaroslav Haščák.

Jaroslava Haščáka zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry 1. decembra 2020. V ten istý deň vykonali prehliadku v priestoroch Penty a po výsluchu ho vyšetrovateľ zadržal a obvinil z korupcie, prania špinavých peňazí a legalizácie príjmov z trestnej činnosti.

Vypovedaniu Jaroslava Haščáka sa v Správach RTVS venoval Radoslav Šebo:

Pre nedostatok dôkazov však Generálna prokuratúra jeho obvinenie neskôr zrušila a ministerstvo spravodlivosti sa mu v mene štátu ospravedlnilo za nezákonné obvinenie aj väzobné stíhanie. Obhajoba už vtedy poukazovala na to, že policajné manévre pred Pentou a v nej neboli zákonné a krátko po nich podala trestné oznámenie.

„Voči neznámemu páchateľovi, ktorý v pozícii vyšetrovateľa NAKA bol zodpovedný za nezákonnú prehliadku s nasadením Komanda LYNX, ktorá sa udiala v priestoroch mojej bývalej firmy. Súvisí to s pani Babacsovou? Pravdepodobne áno,“ uviedol Haščák.

Procesná prekážka vyšetrovateľky

Vyšetrovateľka Národnej kriminálnej agentúry, ktorá zásahu velila, bola v tom čase aj poslankyňou miestneho zastupiteľstva v Ivanke pri Dunaji. Obhajoba bývalého finančníka argumentovala tým, že výkon funkcie mala pozastavený a zásahu tak velila civilná osoba. Vo veci zatiaľ nie je obvinená žiadna konkrétna osoba.

„Momentálne prebiehajú procesné úkony v zmysle trestného poriadku, čiže zatiaľ nie je možné poskytnúť žiadne bližšie informácie,“ informovala hovorkyňa Úradu inšpekčnej služby Andrea Dobiášová.

„Vnímate to ako pochybenie polície alebo nie? Ja to vnímam ako živú vec, a preto sa k tomu nemôžem ani vyjadrovať,“ povedal minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Tá istá vyšetrovateľka stála aj za obvinením Jaroslava Haščáka v kauze Gorila – zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Toto obvinenie mu ale minulý týždeň zrušil prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry. Hoci sa s ním stotožňuje, aj on vníma poslanecký mandát vyšetrovateľky v čase vznesenia obvinenia ako procesnú prekážku.

„Súčasný právny stav neumožňuje súčasný výkon plateného poslanca obecného zastupiteľstva a funkcie policajta,“ uviedol prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Feník.

Prokurátor minulý týždeň avizoval, že vydal pokyn na nové stíhanie. Nespresnil, či sa bude týkať opäť aj Jaroslava Haščáka.

„Nemám žiadne informácie,“ dodal poškodený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko