Na hlavný obsah

Košickému dopravnému podniku chýba asi 50 vodičov. Ponúka tisícové finančné príspevky

Odborári však tvrdia, že si benefity zaslúžia aj iní zamestnanci.

Košickému dopravnému podniku chýba asi 50 vodičov. Ponúka tisícové finančné príspevky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Košický dopravný podnik chce prilákať nových vodičov. Ponúka im finančné príspevky. Odborári však tvrdia, že si benefity zaslúžia aj iní zamestnanci.

Dopravnému podniku chýba asi 50 vodičov. Tí za prácou odchádzajú hlavne do zahraničia, kde ako vodiči zarobia podstatne viac.

Dopravný podnik je už dlhodobo v problémoch, no až teraz sa jeho vedenie s mestom rozhodli prilákať nových vodičov a udržať si aj tých starých.

Dokážu finančné príspevky vyriešiť problém s nedostatkom vodičov? V Správach RTVS z regiónov to zisťovala redaktorka Nikoleta Ferková:

„Budeme sa snažiť získať týchto vodičov na svoju stranu náborovým príspevkom, ktorý je v hodnote 4-tisíc eur a bude postupne týmto vodičom vyplácaný,“ povedal primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Tých vodičov, ktorí v dopravnom podniku už pracujú, si chcú udržať stabilizačným príspevkom v hodnote 1 500 eur.

Stabilizačný príspevok sa v košickom dopravnom podniku bude týkať asi 330 vodičov, zatiaľ čo náborový asi 50.

Podľa odborárov si takéto benefity zaslúžia aj iní zamestnanci, nielen vodiči.

„Áno, je nedostatok vodičov, je to celoslovenský nedostatok, ale je nedostatok aj automechanikov, elektrikárov a v dopravnom podniku pomaličky nastáva aj nedostatok THP pracovníkov,“ uviedla odborárka Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Andrea Vindišová.

„V dnešnej dobe nestačí ponúkať len voľné pracovné miesto. Základný problém dopravného podniku je odmeňovanie, a to je výška mzdy. Za tým si stojím a budem stáť,“ podotkol predseda Základnej odborovej organizácie pri DPMK Iván Horváth.

Problémy majú aj v Prešovskom kraji

Prešovskému dopravnému podniku chýba 22 vodičov. Podnik im síce finančné benefity neponúkol, no vodičom zdvihli základnú hrubú mzdu o takmer osem percent.

„Následne, od júla 2023, došlo k navýšeniu miest vodičov o ďalších desať percent. Nám sa tento nepriaznivý stav podarilo oddialiť, avšak aktuálne ho pociťujeme aj u nás,“ skonštatoval hovorca Dopravného podniku mesta Prešov Vladimír Tomek.

Košický primátor tvrdí, že tieto príspevky sú len súčasťou balíčka benefitov a novoprijatým vodičom okrem náborového príspevku 4-tisíc eur, vedia pomôcť aj s vodičským preukazom na autobus či na električku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny