Na hlavný obsah

Kráľ Karol III. sa po diagnostikovaní rakoviny poďakoval verejnosti za podporu

Kráľ sa momentálne zdržiava vo svojom vidieckom sídle Sandringham House.

Kráľ Karol III. sa po diagnostikovaní rakoviny poďakoval verejnosti za podporu
Britský kráľ Karol III. Foto: TASR/AP

Britský kráľ Karol III. v sobotu (10. 2.) vo svojom prvom vyhlásení od diagnostikovania rakoviny vyjadril svojim priaznivcom „srdečné poďakovanie“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Chcel by som sa čo najsrdečnejšie poďakovať za mnohé odkazy podpory a želania, ktoré som v uplynulých dňoch dostal. Ako vedia všetci, ktorých postihla rakovina, takéto láskavé myšlienky sú tou najväčšou útechou a vzpruhou,“ odkázal Karol III.

„Je rovnako povzbudivé počuť, ako zdieľanie informácií o mojej vlastnej diagnóze pomohlo podporiť pochopenie tohto ochorenia v radoch verejnosti a osvetliť prácu všetkých organizácií, ktoré podporujú pacientov s rakovinou a ich rodiny v Spojenom kráľovstve i vo svete,“ uviedol v posolstve 75-ročný panovník.

„Môj celoživotný obdiv k ich neúnavnej starostlivosti a obetavosti je o to väčší, že som to zažil osobne,“ napísal kráľ v liste, ktorý bol zverejnený na jeho webovej stránke, ako aj na účte kráľovskej rodiny na sociálnej sieti X.

Buckinghamský palác v pondelok oznámil, že Karolovi III. diagnostikovali rakovinu, začal sa liečiť a dal si pauzu od verejných povinností. Palác typ rakoviny nešpecifikoval, ale predpokladá sa, že nejde o rakovinu prostaty.

Táto diagnóza prišla len 17 mesiacov po tom, ako sa Karol III. ujal vlády po smrti svojej 96-ročnej matky, kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela 8. septembra 2022.

Kráľ sa momentálne zdržiava vo svojom vidieckom sídle Sandringham House, dopĺňa stanica BBC News. Rakovinu mu zistili v januári, keď sa liečil zo zväčšenej prostaty. Jeho povinnosti na určitých podujatiach prevzali vysoko postavení členovia kráľovskej rodiny vrátane kráľovnej Kamily a princa Williama.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet