Na hlavný obsah

Prezidentom Slovenska nemôže byť hocikto. Uchádzači musia splniť tieto podmienky

Prvé kolo prezidentských volieb bude v sobotu 23. marca.

Prezidentom Slovenska nemôže byť hocikto. Uchádzači musia splniť tieto podmienky
Prezidentský palác na Hodžovom námestí v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Za prezidenta môže byť zvolený občan Slovenskej republiky, ktorý v deň volieb dovŕšil vek minimálne 40 rokov. Svoj hlas mu môže dať každá osoba, ktorá dovŕšila v deň volieb 18 rokov.

Kandidát nemôže byť vo výkone trestu odňatia slobody, právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin alebo pozbavený spôsobilosti na právne úkony.

Kandidáti na prezidenta Slovenskej republiky museli buď pod svoju kandidatúru získať podpisy najmenej 15 poslancov NR SR, alebo petíciu podpísanú najmenej 15-tisíc občanmi.

Občania si volia prezidenta priamou voľbou na obdobie piatich rokov. Jedna osoba však môže vykonávať funkciu prezidenta maximálne v dvoch volebných obdobiach za sebou. Podarilo sa to zatiaľ len jednému prezidentovi – Ivanovi Gašparovičovi.

Reprezentuje krajinu navonok i dovnútra

Prezident je hlavou Slovenskej republiky a krajinu reprezentuje navonok i dovnútra. Svojím rozhodovaním zabezpečuje riadny chod ústavných orgánov.

Prezident vykonáva svoj úrad podľa svojho svedomia a presvedčenia. O právomociach prezidenta hovorí Ústava SR.

Sídlom prezidenta je Grasalkovičov palác v Bratislave. Prezident SR ako symbol svojej funkcie používa štandardu prezidenta Slovenskej republiky. Štandarda sa využíva na označenie jeho trvalého alebo dočasného sídla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko