Na hlavný obsah

Nebudete v deň volieb v mieste trvalého pobytu? Obce a mestá začnú od stredy vydávať hlasovacie preukazy

Pre prvé kolo volieb treba o preukaz požiadať do 4. marca.

Nebudete v deň volieb v mieste trvalého pobytu? Obce a mestá začnú od stredy vydávať hlasovacie preukazy
Hlasovací preukaz do druhého kola prezidentských volieb z roku 2019. Foto: TASR/Michal Svítok

Obce a mestá začnú vydávať hlasovacie preukazy pre voľby prezidenta SR od stredy (7. 2.). Lehota vyplýva zo zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Na základe hlasovacieho preukazu bude môcť volič s trvalým pobytom na Slovensku hlasovať v ľubovoľnej z 5 938 volebných miestností.

Požiadať o hlasovací preukaz treba obec trvalého pobytu, ktorá voliča vyčiarkne zo zoznamu voličov. Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutoční v sobotu 23. marca 2024. Prípadné druhé kolo volieb sa bude konať v sobotu 6. apríla 2024.

Obec vydá voličovi hlasovací preukaz len na ten deň konania volieb prezidenta, ktorý uviedol vo svojej žiadosti. Volič môže požiadať o vydanie preukazu na prvé i druhé kolo volieb súčasne, pričom táto požiadavka musí byť zo žiadosti voliča zrejmá.

Okrsková volebná komisia voličovi vo volebnej miestnosti hlasovací preukaz odoberie a zapíše ho do zoznamu voličov. Volič, ktorému vydali hlasovací preukaz, môže voliť aj vo volebnej miestnosti príslušnej podľa miesta jeho trvalého pobytu, avšak len s hlasovacím preukazom.

Ministerstvo vnútra upozorňuje, že hlasovací preukaz je platný len pre ten deň konania volieb, ktorého dátum je na ňom uvedený a len spolu s občianskym preukazom.

Hlasovací preukaz sa vydáva iba raz, volič by s ním preto mal nakladať opatrne. Pri strate alebo odcudzení obec voličovi nový hlasovací preukaz nevydá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko