Na hlavný obsah

Malej pacientke vymenili celú ramennú kosť. V slovenskej nemocnici sa podarila unikátna operácia

Podobný zákrok na Slovensku absolvovalo päť ľudí.

Malej pacientke vymenili celú ramennú kosť. V slovenskej nemocnici sa podarila unikátna operácia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Slovenskí ortopédi úspešne nahradili dieťaťu celú ramennú kosť. Výnimočnú operáciu len s mesačným odstupom zopakovali aj v prípade druhej pacientky. Obe deti sa po zákrokoch zotavujú a pokračujú v liečbe.

Eliška sa v septembri minulého roka vrátila zo školy s opuchnutým ramenom. Keď opuch ani po niekoľkých dňoch neustupoval, rodičia ju zobrali k lekárovi.

„Dostala osteo sarkóm, rakovinu kosti. Rýchlo to naberalo silu a čakal ju ťažký zákrok, kde bola šanca tak pol na pol, ale vyšlo to na tú lepšiu stranu, že jej ruku zachránili,“ priblížila matka Elišky Emília.

Viac o unikátnej operácii zisťovala v Správach RTVS redaktorka Andrea Šeligová:

„Chemoterapia bola taká účinná, že sa nám nádor zmenšil. Tak sme boli schopní kosť aj s nádorom odstrániť aj s okolitými svalmi a následne implantovať implantát Total humerus,“ vysvetlil prednosta ortopedickej kliniky Milan Kokavec.

Eliške nahradili celý ramenný kĺb s kosťou až po lakeť. „Hlavný cieľ operácie je, aby končatina bola použiteľná v zmysle sebaobsluhy. Aby sa dieťa vedelo najesť, vedelo sa umyť, učesať a tak podobne,“ priblížil prednosta ortopedicko-traumatologickej kliniky Andrey Švec.

Podobný zákrok zatiaľ na Slovensku absolvovalo päť ľudí. Posledné dve operácie boli špecifické tým, že ich podstúpili detskí pacienti. „Sú tam určité špecifiká aj v predoperačnej príprave, aj v anestézii a aj v príprave nás na operáciu,“ uviedol Andrey Švec.

Okrem Elišky tento zákrok podstúpil aj osemročný chlapec. Podľa lekárov to bola u dieťaťa prvá operácia svojho druhu v strednej Európe. Doteraz takéto prípady riešili amputáciou.

„Išli sme sem s tým, že môže sa to podariť a nemusí. Ale stal sa zázrak a vyšlo to,“ poznamenala matka Emília. Eliška prezradila, že sa z nemocnice čoskoro vráti domov, aby oslávila svoje jedenáste narodeniny.

Obe deti dostali implantát, ktorý bude rásť spolu s nimi. Po operácii pokračujú v onkologickej liečbe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko