Na hlavný obsah

Mnohí jednotkári sa na vysnívanú strednú školu nedostanú. Čas na podanie prihlášok sa školákom kráti

Najväčší nápor očakávajú bratislavské gymnáziá.

Mnohí jednotkári sa na vysnívanú strednú školu nedostanú. Čas na podanie prihlášok sa školákom kráti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Školákom sa kráti čas na podanie prihlášky na stredné školy. Najväčší nápor očakávajú bratislavské gymnáziá. Aj napriek tomu, že niektoré rozšíria kapacity, na vysnívanú školu sa mnohí jednotkári, na rozdiel od svojich rovesníkov v iných regiónoch, nedostanú.

Gymnázium Ladislava Sáru v Bratislave zrejme aj tento rok čaká veľký nápor deviatakov. Na vysnívanú školu sa nedostanú ani samí jednotkári.

„Žiaľ, toto sledujeme každý rok. Bilingválne štúdium – tam bol desaťnásobný pretlak. V osemročnom štúdiu to bolo sedemnásobne a v štvorročnom to bolo niečo viac ako štvornásobne,“ priblížil riaditeľa Gymnázia Ladislava Sáru Pavel Sadloň.

„Takmer polovica stredoškolákov študuje na gymnáziách. Toto percento je o 20 percent vyššie ako celoslovenský priemer,“ vysvetlil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Náporu žiakov na stredné školy sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Demografická krivka v Bratislavskom kraji narastá. Ročne pribudne osemtisíc nových obyvateľov. Počet gymnazistov preto kraj navýšil. Pribudne osem nových tried, nové gymnázium však nie.

„Je to strašne vysoký náklad. Prispôsobili sme sa tomu zatiaľ tak, že budeme otvárať o 221 miest na gymnáziách viac,“ upresnil Droba.

Gymnázium vs. odborná škola

Deviataci v Bratislavskom kraji majú nižšiu šancu dostať sa na gymnázium ako ich rovesníci v iných krajoch. Na stredné školy sa chystajú najsilnejšie ročníky. Aby zvýšili svoje šance, pripravujú sa v predstihu.

Deviataci zo strachu, že zostanú pod čiarou, viac zvažujú odborné školy. Samosprávne kraje chcú viac žiakov dostať na odborné školy, čím by sa zvýšený tlak na gymnáziá zmiernil.

„Platovo sa vedia aj v tejto oblasti vyšplhať vyššie. Keď budú voliť strednú školu a vedia, že tam je malá konkurencia, tak to možno ani nie je taká zlá voľba,“ uviedla PR manažérka Alma Career Slovakia Ľubica Melcerová.

Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) sa plánuje na stredné školy zamerať. „Pripravujeme kompletnú revíziu. Stredobodom toho celého budú práve stredné odborné školy, gymnáziá budú až v druhom rade. Musíme reagovať na trh,“ zdôraznil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko