Na hlavný obsah

Muž zverejnil falošnú SMS, kde mu núkali peniaze za hlas I. Korčokovi v prezidentských voľbách. Napísal si ju zrejme sám

Išlo zjavne len o snahu byť zaujímavým.

Muž zverejnil falošnú SMS, kde mu núkali peniaze za hlas I. Korčokovi v prezidentských voľbách. Napísal si ju zrejme sám
Ilustračná snímka - mobilný telefón. Foto: Unsplash

Empatiu určite nemajú ľudia, ktorí zámerne šíria dezinformácie. Môžu to robiť cynicky vedome s cieľom manipulovať. Ale hoaxy šíria aj ľudia, ktorým ide len o pozornosť a lajky. K dispozícii máme aj aktuálny príklad.

Rádiu Slovensko sa o téme s redaktorkou Petrou Strižkovou v rubrike prehľadu dezinformácií týždňa s názvom Overovňa rozprával technologický novinár Martin Hodás.

Nemenovaný muž na Facebooku zverejnil fotografiu svojho smartfónu s SMS-kou, kde mu neznámy odosielateľ sľubuje 500 eur za hlas Ivanovi Korčokovi v prezidentských voľbách. Fotografiu sprevádzal krátky pobúrený, vulgárny popis.

Už na pohľad však išlo zjavne len o snahu byť zaujímavým. Znenie krátkej SMS bolo doslova amatérske – bez diakritiky, zle štylizované, údajného prijímateľa text dokonca oslovoval po mene, no a autor fotografiu napokon neskôr zo siete stiahol.

Podobné podvody boli aj v minulosti

Podobné falošné SMS-ky ku kupovaniu volebných hlasov sa už šírili. To, či sa dá vypátrať pôvodca fámy, závisí prípad od prípadu. Základnou indíciou je, samozrejme, telefónne číslo, z ktorého takéto SMS chodia. S identifikáciou jeho vlastníka vedia pomôcť telekomunikační operátori.

Existujú aj techniky, v rámci ktorých je telefónne číslo maskované. Napríklad, že vám niekto zatelefonuje a vám sa na telefóne zobrazí úplne iné číslo človeka, ktorý vám v skutočnosti nevolá.

Pred podobne pochybnými správami sa však treba mať na pozore a brať ich s rezervou. V minulosti sa už objavili falošné SMS akoby od Igora Matoviča (hnutie Slovensko), ktorý vyzýval ľudí, aby kvôli šetreniu večer zhasínali svetlá.

Prípadne podobné SMS sľubujúce finančnú odmenu za hlas Progresívnemu Slovensku ešte vo voľbách pred niekoľkými rokmi. Tieto správy sa však doteraz zakaždým ukázali ako podvod.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko