Na hlavný obsah

Na nitrianskom židovskom cintoríne spadla časť múru. Opraviť ho chce náboženská obec

Na poškodený múr ich upozornila mestská polícia.

Na nitrianskom židovskom cintoríne spadla časť múru. Opraviť ho chce náboženská obec
Spadnutý múr na židovskom cintoríne v Nitre. Foto: RTVS

Na nitrianskom židovskom cintoríne sa zrútila časť murovaného plota. O cintorín sa stará tamojšia Židovská náboženská obec.

Kedysi mala 6-tisíc členov, dnes po tragédiách holokaustu iba 50. Spadnutý múr chce opraviť zo svojich zdrojov.

Na stav židovského cintorína sa v Správach RTVS pozrel redaktor Miroslav Lyko:

Asi päťmetrová časť múru, ktorý je po obvode židovského cintorína v Nitre, spadla pred niekoľkými dňami. Zástupcovia Židovskej náboženskej obce hovoria, že nešlo o vandalizmus. Na poškodený múr ich upozornila mestská polícia.

„Nevieme ho datovať, pretože my sme mladšia generácia. Určite by sa dalo povedať, že minimálne zo začiatku 20. storočia,“ povedala členka predstavenstva Židovskej náboženskej obce v Nitre Katarína Potoková.

Na päťhektárovom cintoríne je zhruba 5-tisíc hrobov. O ich údržbu sa stará hŕstka členov miestnej Židovskej náboženskej obce. „Tí, ktorí tu ležia, nemajú príbuzných, nemá sa kto postarať o ich hroby,“ doplnila Potoková.

A to je celý problém. Postupne sa o cintorín stará čoraz menej ľudí. Štyrikrát ročne zabezpečujú kosbu, sprevádzajú návštevníkov prichádzajúcich k pamätníku holokaustu, na hrob nitrianskeho rabína Ezechiela Baneta alebo podnikateľa Jozefa Engela.

Pamiatkou nie je

Najstaršie hroby sú spred 270 rokov, no cintorín národnou kultúrnou pamiatkou nie je.

„Ani sa nenachádza v pamiatkovom území, čiže z tohto hľadiska je vlastne mimo nášho dosahu,“ podotkol riaditeľ Krajského pamiatkového úradu Nitra Rudolf Viršík.

Na Slovensku je 535 židovských cintorínov. Jeden z nich nedávno doslova vyhrabali zo zeme vo Vinodole v nitrianskom okrese.

Patrí židovskej obci, no v dedine už z jej pôvodných členov nebýva nikto. Do obnovy cintorína sa pustil miestny aktivista. Podarilo sa mu na to vyzbierať 25-tisíc eur.

„Rómski chlapci prišli a tí sa ponúkli. Bolo treba od základu, pol metra orniny odstrániť. Sme postavili len sedem náhrobných kameňov na pôvodnom mieste, ale do lapidária sa nám podarilo dať 23 zbytkov pamätníkov,“ uviedol aktivista Vladimír Špánik.

Aktivista upozorňuje, že starostlivosť o židovské cintoríny bude čoraz častejšie na pleciach dobrovoľníkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny