Na hlavný obsah

Na rekondičné pobyty sa dostane viac seniorov, rezort práce zdvojnásobil výšku príspevku

K príspevku sa môže dostať o približne 1 600 seniorov viac.

Na rekondičné pobyty sa dostane viac seniorov, rezort práce zdvojnásobil výšku príspevku
Ilustračná snímka rúk seniorky. Foto: Unsplash

Ministerstvo práce zdvojnásobí sumu určenú na dotáciu na rekondičné pobyty pre seniorov. Z doterajších 50 eur sa príspevok zvýši na 100 eur.

Celková alokovaná suma na tieto pobyty je 1,4 milióna eur, môže sa na ne dostať približne 14 000 seniorov. Na štvrtkovej (8. 2.) tlačovej besede o tom informoval minister rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

Program funguje od roku 2011, pričom odvtedy sa podľa Tomáša príspevok na pobyty nezvýšil. Ak by daný poplatok neupravili, podľa ministra by doplatok na pobyty bol pre seniorov príliš vysoký.

„Sme pripravení hľadať aj ďalšie prostriedky na tento program, pretože je medzi seniormi veľmi obľúbený,“ uviedol. Podľa ministra sa k príspevku môže dostať o približne 1 600 seniorov viac.

Program rekondičných pobytov, ktoré poskytuje rezort práce, má podľa ministra zlepšovať fyzické a duševné zdravie seniorov, predlžovať ich život a podporovať spoločenskú integráciu. Nejde teda o kúpeľné liečby, ktoré na základe diagnózy hradí zdravotná poisťovňa.

Takto sa seniori k pobytom dostanú

Štátny tajomník ministerstva práce Branislav Ondruš priblížil, ako sa môže senior k pobytom dostať. Na webových stránkach siete SOREA sú podľa neho vyčlenené tie rekondičné pobyty, ktoré sa takýmto spôsobom dotujú.

„Senior sa pozrie, do akej lokality by chcel ísť, a pozrie si hotel, ktorý do odborárskej siete SOREA patrí. V ponuke SOREA v najbližších dňoch nájde osobitnú kapitolu, kde je ponuka rekondičných pobytov, ktoré rezort práce dotuje,“ vysvetlil Ondruš.

To isté podľa neho platí aj v prípade kúpeľov alebo iných rekreačných zariadení, ktoré sa zazmluvnili prostredníctvom Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) alebo Konfederácie odborových zväzov.

Výber zariadení už pripravili

Predseda JDS Michal Kotian dodal, že ich združenie už pripravilo výber zariadení, do ktorých budú môcť členovia aj nečlenovia JDS chodiť.

„Tieto poukazy potom už dávajú priamo tie kúpele, ktoré máme vybrané. Zverejníme to spravidla v médiách, aby aj ten, kto nie je členom JDS, sa mohol k takémuto poukazu dostať,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika