Na hlavný obsah

Zuzana Čaputová napadne novelu Trestného zákona na Ústavnom súde, zákon podpísala

Predloží aj návrh na pozastavenie účinnosti zákona.

Zuzana Čaputová napadne novelu Trestného zákona na Ústavnom súde, zákon podpísala
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v piatok (16. 2.) oznámila, že novelu Trestného zákona napadne na Ústavnom súde (ÚS) SR. Právo veta si teda neuplatnila a legislatívu podpísala. Predloží tiež návrh na pozastavenie účinnosti zákona, dokým súd o jej návrhu nerozhodne. Z procesných dôvodov prezidentka novelu napáda ako celok.

 „Nevyhnutným predpokladom môjho podania na ÚS preto je, že som novelu musela podpísať, aj keď s ňou nesúhlasím, a preto ju na súde namietam. Je to však jediný spôsob, ako umožniť, aby sa nespustili účinky novely ani na jeden deň,“ ozrejmila hlava štátu.

Vystúpenie prezidentky Zuzany Čaputovej k oznámeniu ďalšieho postupu k novele Trestného zákona ste mohli sledovať aj na RTVS :24

Vo vzťahu k prezidentkinmu cieľu, teda zabrániť novele, aby vstúpila do platnosti, vníma odborník na ústavné právo Radoslav Procházka zdržanie sa práva veta a obrátenie sa na Ústavný súd za najúčelnejší aj najtaktickejší postup.

Politológ Erik Láštic pripomenul, že prezidentka najobsiahlejšie a najjasnejšie obsiahla svoje pripomienky ku kontroverznej novele ešte v januári počas svojho vystúpenia v parlamente.

„V tomto momente nešlo o vyjadrenie nejakého nesúhlasu prezidentky cez vrátenie toho zákona, ale naozaj snaha, čo najviac sa priblížiť k tomu, aby ÚS dostal dostatok času na rozhodnutie o prípadnom pozastavení účinnosti novely Trestného zákona,“ skonštatoval

Výhradám prezidentky k novele Trestného zákona sa aj v Správach RTVS venoval redaktor Ivan Tománek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko