Na hlavný obsah

NHL: Pittsburgh vyvesil Jágrov dres, Rangers predviedli pod holým nebom otočku

Arizona s Ružičkom prehrala deviaty duel v rade.

NHL: Pittsburgh vyvesil Jágrov dres, Rangers predviedli pod holým nebom otočku
Bývalý hokejista a kapitán Pittsburghu Penguins Jaromír Jágr máva divákom po rozcvičke a slávnostnom vyvesení svojho dresu s číslom 68. Foto: TASR/AP

Hokejisti Colorada zvíťazili v noci na pondelok v zápase zámorskej NHL nad Arizonou 4:3. V drese trápiacich sa Coyotes odohral slovenský útočník Adam Ružička takmer sedem minút, pripísal si mínusku a na trestnej lavici strávil šesť minút.

Jeho tím prehral už deviaty zápas v rade. Hráči New Yorku Rangers zdolali v zápase pod holým nebom v East Rutherforde mestského rivala Islanders 6:5 po predĺžení.

Ružička najmenej vyťaženým hráčom Arizony

Nathan MacKinnon sa pod triumf Avalanche podpísal gólom a asistenciou a natiahol svoju bodovú sériu na domácom ľade od začiatku sezóny na 26 duelov. Nazbieral počas nej 22 gólov a 33 asistencií.

Prekonal ňou na druhom mieste historického poradia zápis Bobbyho Orra v drese Bruins z ročníka 1974/75. Rekord v tomto smere drží Wayne Gretzky, ktorý v sezóne 1998/89 bodoval v drese Los Angeles v prvých 40 domácich zápasoch.

„Je to neuveriteľný počin. Sledujete ho deň čo deň, vidíte, ako sa pripravuje na zápasy, ako sa stará o svoje telo, takže ma to neprekvapuje. Ak je niekto, kto to dokáže, tak je to on,“ povedal na adresu MacKinnona jeho spoluhráč Jack Johnson, ktorý prispel k výhre gólom a asistenciou.

Dva body si pripísal aj Bowen Byram (0+2), víťazný gól strelil v 54. minúte ďalší obranca Devon Toews. Colorado vybojovalo len druhé víťazstvo v siedmich zápasoch po All Star víkende. V drese Arizony strelil Lawson Crouse jubilejný 100. gól v NHL, Matt Dumba zaznamenal jeden presný zásah a asistenciu, Matias Maccelli mal dve asistencie.

Ružička, ktorý nastúpil vo štvrtom útoku „kojotov“ po boku Jasona Zuckera a Alexandra Kerfoota, strávil na trestnej lavici až šesť minút. Dve minúty dostal za nedovolené bránenie a za nebezpečnú hru so zdvihnutou hokejkou inkasoval dvojnásobný menší trest.

Vyhral dve vhadzovania zo šiestich. Minutážou 6:41 min bol najmenej vyťažovaný hráč tímu. Coyotes získali v uplynulých deviatich súbojoch iba bod.

„Je to extrémne frustrujúce, lebo sme chceli zvíťaziť. Toto nie je liga o dobrých pocitoch, o výhovorkách, chceme vyhrať pre našich fanúšikov. Dnes sme urobili na ľade množstvo dobrých vecí, hrali sme tvrdo, no aj tak sme nezískali body,“ uviedol pre nhl.com tréner Arizony Andre Tourigny.

Duel pod holým nebom sledovalo 76 690 divákov

V newyorskom derby, ktoré sa hralo pod holým nebom na MetLife Stadium v East Rutherforde, uspeli Rangers nad rivalom Islanders 6:5 po predĺžení. Duel, ktorý bol súčasťou NHL Stadium Series, sledovalo 79.690 divákov.

Rangers sa stali prvým tímom v histórii súbojov pod otvoreným nebom, ktorí zvíťazili napriek tomu, že prehrávali o tri goly. V desiatej sekunde extračasu rozhodol o víťazstve hostí Artemij Panarin.

Ruský útočník prekonal krajana Iľju Sorokina z dorážky. Puk sa dostal za bránkovú čiaru v čase, keď bránkovú konštrukciu posunul padajúci obranca „ostrovanov“ Noah Dobson. Arbitri gól uznali po konzultácii s videorozhodcami v Toronte.

„Úprimne, ani si dobre nepamätám, ako padol gól, pretože ma zaplavila vlna emócií a nadšenia. Hralo sa v skvelej atmosfére, pred takou kulisou sme určite chceli zvíťaziť,“ vyznal sa Panarin, ktorý nazbieral v stretnutí tri kanadské body za gól a dve asistencie.

Jeho spoluhráč Vincent Trocheck mal bilanciu 2+1, zhodne dve asistencie zaznamenali Adam Fox a Alexis Lafreniere. Islanders neudržali náskok 4:1 a prehrali tretí duel za sebou, Brock Nelson si pripísal gól a asistenciu, Noah Dobson nazbieral tri asistencie.

Zápas pre zranenie hornej časti tela nedohral obranca „jazdcov“ Ryan Lindgren, ktorý sa zranil pri kolízii s Alexandrom Romanovom.

Jágr s veľkou poctou

Pittsburgh podľahol Los Angeles (1:2), keď oba góly Kings vsietil Adrian Kempe v záverečných siedmich minútach tretej tretiny. Víťazný gól strelil v oslabení, bol to jeho 300. bod v profiligovej kariére.

„Držali sme sa plánu, boli sme trpezliví. Bojovali sme a na konci sme strelili dva góly. Bol to celkom vyrovnaný zápas, ale opäť sme hrali dobre. Zaslúžene sme získali dva body,“ poznamenal švédsky útočník.

Spoľahlivý výkon podal brankár „kráľov“ Cam Talbot, ktorého z 30 striel prekonal len Sidney Crosby. Kings vyhrali piaty zápas z uplynulých šiestich.

Penguins pred stretnutím slávnostne vyvesili dres českého hokejistu Jaromíra Jágra s číslom 68. Jágr sa stal iba tretím hráčom v klubovej histórii s touto poctou. Pred ním klub ocenil iba Maria Lemieuxa (66) a Michela Brierea (21).

Hostia rozhodli o víťazstve dvoma gólmi švédskeho útočníka Adriana Kempeho z 54. a 57. minúty, pričom druhý zásah strelil v oslabení.

Jágr začal svoju zámorskú kariéru práve v drese Pittsburghu, s ktorým dvakrát získal Stanleyho pohár. V Pittsburghu odohral 11 sezón, ktoré znamenali najúspešnejšie obdobie jeho kariéry.

Jaromír Jágr
Bývalý hokejista Pittsburghu Penguins Jaromír Jágr (uprostred), jeho mama (vľavo) a priateľka.Foto: TASR/AP

Okrem dvoch triumfov v Stanleyho pohári sa v službách „tučniakov“ dočkal aj svojej jedinej Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča súťaže a piatich prvenstiev v kanadskom bodovaní základnej časti.

Za Penguins nastúpil v základnej časti do 806 duelov, v ktorých nazbieral 1079 kanadských bodov. Neskôr sa objavil ešte v ďalších ôsmich zámorských kluboch. Svoju kariéru ešte stále oficiálne neukončil a v súčasnosti pôsobí v pozícii majiteľa českého extraligového tímu z Kladna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport