Na hlavný obsah

Po farmároch štrajkujú už aj francúzski včelári: Na námestie v Lyone priniesli stovky včelích úľov

V Nantes protestovali v typických ochranných oblekoch.

Po farmároch štrajkujú už aj francúzski včelári: Na námestie v Lyone priniesli stovky včelích úľov
Na snímke protestujúci francúzsky včelár. Foto: Profimedia

Keď sa situácia so štrajkujúcimi farmármi vo Francúzsku po niekoľkých týždňoch upokojila, rovnaký krok urobili aj francúzski včelári. V pondelok (5. 2.) svoju nespokojnosť prejavili umiestnením stoviek úľov na námestí v Lyone.

V Nantes sa uskutočnil protestný pochod včelárov v typických ochranných oblekoch, z ktorých sa valil dym. Podľa včelárov vláda nedostatočne chráni životné prostredie a znepokojuje ich aj dovoz medu zo zahraničia, uvádzajú francúzske médiá.

„Problémom je dovoz medu zo zahraničia za veľmi nízke ceny, dokonca pod dve eurá, hoci cena medu vo Francúzsku je oveľa vyššia. Zahraničný med nemusí byť nevyhnutne horší, ale môže byť pančovaný a môže dochádzať k podvodom,“ povedal pre televíziu BFM TV spolupredseda včelárskeho zväzu z Rhôny Marc Maisonnet.

Okrem kvality dovážaného medu včelárov znepokojuje najmä jeho množstvo. Kvôli dovozu nemôžu predávať vlastnú produkciu, čo sa v minulosti nestávalo.

Zhoda včelárov s poľnohospodármi

Včelári sa zhodujú s poľnohospodármi v tom, že sa treba chrániť pred konkurenciou z dovozu, ale obe skupiny sa rozchádzajú v názore na ochranu životného prostredia.

Zatiaľ čo pestovatelia a chovatelia žiadali vládu o miernejšie pravidlá, včelári zdôrazňovali prísnejšiu ochranu životného prostredia a obmedzenia týkajúce sa hnojív a pesticídov.

Pozastavenie francúzskeho národného ekologického plánu Écophyto pod tlakom protestov poľnohospodárov považujú včelári za katastrofu, uvádza televízia BFM.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet