Na hlavný obsah

Poslanci odsúdili rezolúciu europarlamentu týkajúcu sa novely Trestného zákona

Opozičný návrh uznesenia k rezolúcii hlasovaním neprešiel.

Poslanci odsúdili rezolúciu europarlamentu týkajúcu sa novely Trestného zákona
Plénum Národnej rady Slovenskej republiky. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Poslanci Národnej rady (NR) SR odsúdili uznesenie Európskeho parlamentu (EP). Týkalo sa novely Trestného zákona a rušenia niektorých inštitúcií na Slovensku.

Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok (27. 2.) poslanci schválili a ktoré na rokovanie predložil zahraničný výbor. Opozícia v reakcii predložila svoj návrh uznesenia k rezolúcii EP, ten však na hlasovaní neprešiel.

Z prijatého uznesenia okrem odsúdenia rezolúcie vyplýva aj apel NR SR na europarlament, aby „svojimi ideologickými uzneseniami prestal spochybňovať výlučné právomoci členských štátov Európskej únie a prestal šíriť dezinformácie o SR“.

Protislovenské konanie europoslancov

Slovenský parlament zároveň vyjadril znepokojenie nad „protislovenským konaním poslancov EP zastupujúcich slovenskú opozíciu, ktorí iniciovali a sformulovali lživý a zavádzajúci text, čím vážne ohrozili národné záujmy SR“.

Snemovňa tiež vyzvala EP, aby rešpektovala, že úprava Trestného zákona a zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry je „suverénnym rozhodnutím demokraticky zvolenej vlády SR“, ktoré sa žiadnym spôsobom nevymyká právnej praxi v EÚ.

Opozícia odmietnutým uznesením navrhovala, aby parlament vzal rezolúciu na vedomie. Docieliť chceli, aby snemovňa vyjadrila znepokojenie nad spôsobom, akým sa vláda SR rozhodla prijať zmeny Trestného zákona.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko