Na hlavný obsah

Prezidentka pri novele Trestného zákona konala v záujme ľudí, tvrdí Holečková. Ministra vnútra postup prezidentky mrzí

Podľa Šutaja Eštoka sa postavila na stranu opozície.

Prezidentka pri novele Trestného zákona konala v záujme ľudí, tvrdí Holečková. Ministra vnútra postup prezidentky mrzí
Zľava Martina Holečková a Matúš Šutaj Eštok v Sobotných dialógoch. Foto: koláž RTVS

Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej napadnúť novelu Trestného zákona na Ústavnom súde SR považuje predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková za to najlepšie, čo mohla spraviť. „Urobila to, čo je v záujme ľudí na Slovensku,“ povedala Holečková v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

Prezidentka si teda neuplatnila právo veta a navrhovanú legislatívu v piatok (16. 2.) podpísala. „Postup pani prezidentky ma mrzí,“ reagoval minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Podľa neho sa tak Zuzana Čaputová postavila na stranu opozície. „Prezident nemá stáť na strane opozície ani koalície,“ dodal.

Na otázku, prečo opozícia až v poslednej chvíli zistila, že sa v novele nachádza aj skrátenie premlčacích lehôt pri trestných činoch znásilnenia a sexuálneho zneužívania maloletých, odpovedala Holečková chýbajúcou odbornou diskusiou a skrátením legislatívneho procesu.

„Koalícia prišla s návrhom, ktorý má vyše 70 strán a podľa nich nemusel ísť ani do medzirezortného pripomienkového konania. Ako mohol byť dobrý, keď sám predkladateľ novely Tibor Gašpar (Smer-SD) prišiel s vyše 20 stranami pripomienok?“ pýtala sa ministra vnútra.

Priestor pre názory odborníkov

Podľa Šutaja Eštoka nie je pravda, že by novelu nekonzultovali s odborníkmi. „Bola tam generálna prokuratúra, ministerstvo spravodlivosti, Slovenská advokátska komora, je lož, že by sa to nekonzultovalo s odborníkmi,“ povedal. Debata okolo novely bola podľa neho hysterická a klamlivá.

Premlčacie lehoty pri násilných trestných činoch, akým je napríklad aj znásilnenie maloletého, sú podľa neho dostatočné. Za dôležitejšiu považuje motiváciu obetí týchto trestných činov nahlasovať kriminálnikov. „Čím skôr sa tento čin nahlási, tým vyššia šanca je, aby sa to vyriešilo,“ uviedol.

„Som prekvapená akým necitlivým spôsobom sa staviate k tomuto problému,“ reagovala na ministra poslankyňa Holečková. Dodala, že opozícia od koalície nič viac nežiadala, len aby to spravili poriadne. „A to v riadnom legislatívnom procese po diskusii s odborníkmi,“ uviedla.

Okrem novely Trestného zákona sa v diskusii dotkli aj európskeho paktu migračnej solidarity. Podľa neho krajiny, ktoré by nechceli v krízovej situácii prijať migrantov, budú musieť platiť. Obaja diskutujúci sa v tejto téme názorovo zhodli.

Pozrite si vyjadrenie poslankyne Holečkovej, ktorá prezentovala postoj KDH k tejto otázke:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko