Na hlavný obsah

Prezidentkine rozhodnutie podľa Hlasu znemožnilo opravu ustanovení. Opozícia jej kroky víta

Názory koalície a opozície sa rozchádzajú.

Prezidentkine rozhodnutie podľa Hlasu znemožnilo opravu ustanovení. Opozícia jej kroky víta
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas vyhlásenia o svojom ďalšom postupe. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentka Zuzana Čaputová pri novele Trestného zákona uprednostnila politický postoj pred záujmami ľudí. Uviedla to koaličná strana Hlas-SD v reakcii na to, že hlava štátu novelu podpísala a podá ju na Ústavný súd SR.

Podľa strany sa prezidentka pridala k strašeniu slovenskej verejnosti. Svojím postupom znemožnila parlamentu prípadnú opravu ustanovení, ktoré by mohli priniesť vyšší pocit bezpečnosti ľudí.

„Svojím postupom znemožnila prezidentka Národnej rade SR prípadnú opravu ustanovení, ktoré by mohli priniesť vyšší pocit bezpečnosti ľudí, zneistených neustálym strašením a zavádzaním zo strany opozície,“ uviedla v strana stanovisku, ktoré zaslala hovorkyňa Karolína Ducká.

„Preto bude Hlas-SD aktívne konať, aby slovenskí občania boli nielen chránení zákonom, ale mali aj pocit dôvery a bezpečnosti vo vlastný štát,“ dodala.

Hlas-SD tvrdí, že hlava štátu s novelou súhlasí. „Napriek jej opakovaným vyjadreniam, že novelu trestného zákona vráti na prerokovanie parlamentu, sa prezidentka rozhodla novelu trestného zákona podpísať. Ľudia tomuto postoju nemôžu rozumieť inak, ako že hlava štátu s touto novelou súhlasí,“ skonštatovala strana.

Podpredseda Hlasu-SD a minister investícií Richard Raši reagoval, že prezidentka hrá svojím postojom hru. Ide urobiť to, čo povedala, že urobí všetko pre to, aby zákon do platnosti nevošiel. „Keď má problém so zákonom, nech nehrá so Slovenskom hry. Mala s ním nesúhlasiť, vrátiť do parlamentu, či parlament veto prelomí, alebo nie,“ povedal.

Poslanec Národnej rady SR Samuel Migaľ (Hlas-SD) uviedol, že prezidentka sa svojimi vyjadreniami jednoznačne postavila na stranu opozície, no na druhej strane jej piatkové rozhodnutie hovorí o tom, že súhlasí s takto schváleným zákonom.

Fico spraví vš

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii vyhlásil, že tak, ako chce prezidentka urobiť všetko pre to, aby novela Trestného zákona nenadobudla účinnosť, koalícia urobí všetko pre to, aby platila.

Vo videu na sociálnej sieti postup hlavy štátu skritizoval, vidí za ním jednoznačne opozičné gesto a nie snahu korigovať znenie zákona. „Nevyužila právo veta, keď by sme mohli niektoré drobnosti opraviť. Podali sme jej pomocnú ruku, no ona ju musela odmietnuť,“ povedal Fico, označujúci Čaputovú za „hračku v rukách médií a mimovládok“.

Premiér počul v prezidentkinom prejave i vyjadrenia, ktoré majú naznačovať verdikt Ústavného súdu v prípade jej podania, považuje to za znepokojujúce. Zopakoval zároveň, že cieľom novely a zrušenia Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je zabrániť masívnemu porušovaniu ľudských práv, k akému podľa Fica za asistencie ÚŠP dochádzalo v období 2020 – 2023.

„Tak, ako pani prezidentka robí všetko pre to, aby novelizácia trestného zákona a zrušenie ÚŠP nenadobudlo účinnosť, my urobíme všetko, aby schválená trestnoprávna legislatíva vstúpila do platnosti,“ zdôraznil Fico.

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) obhajoval skrátené legislatívne konanie, podľa neho naň existovali dôvody. Informovala o tom hovorkyňa rezortu Lucia Hurajtová.

Postoj prezidentky ho neprekvapil. Považuje ho za pokračovanie jej ochrany špeciálnej prokuratúry a trestne stíhaných vyšetrovateľov.

„V tejto téme prezidentka už dávno stratila akýkoľvek nadhľad. Nadstraníckosť a snahu o objektívnosť, jej vyjadrenia takmer doslova splývajú s rétorikou strany, ktorej bola podpredsedníčkou, a ďalších strán súčasnej opozície,“ doplnil.

Tvrdí, že pri premlčacích dobách prezidentka tým, že podpísala zákon, potvrdila, že v skutočnosti jej nejde o podstatu problému, ale iba o čisto politický súboj.

Opozícia rozhodnutie víta

„Strana Sloboda a Solidarita (SaS) víta rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá podpísala aj napriek jej nesúhlasu novelu Trestného zákona, no zároveň sa obráti na Ústavný súd, aby posúdil jej súlad s Ústavou SR,“ uviedol hovorca strany SaS Ondrej Šprlák.

Podľa Márie Kolíkovej (Sas) bolo dobrým rozhodnutím umožniť Ústavnému súdu rozhodovať včas. „Aby včas zachránil spravodlivosť pre poškodených a obete trestných činov. Je to jediná cesta, ako môžeme včas zabrániť tomu, aby tento hanebný zákon vstúpil do účinnosti,“ dodala.

Predseda Sas Branislav Gröhling tvrdí, že Robert Fico na prezidentku tlačil, aby zákon vetovala, čo by pomohlo iba jemu. „Vetovaný zákon by sa totiž vrátil do parlamentu a bol by schválený tesne pred vstupom do platnosti. Čo znamená, že Ústavný súd by ho nestihol posúdiť ani zastaviť,“ upresnil.

Kresťanskí demokrati veria, že prezidentka Zuzana Čaputová pri novele Trestného zákona zvolila najlepšie riešenie. Vyplýva to z vyjadrenia lídra KDH a poslanca parlamentu Milana Majerského. Zároveň avizoval, že na Ústavný súd sa plánuje obrátiť aj opozícia.

„Pre nás je kľúčové hlavne to, aby táto novela nebola v platnosti čo i len jednu sekundu. Len čo by sa toto stalo, tak dôjde k premlčaniu v tisíckach prípadov,“ poznamenal Majerský. Novelu treba podľa neho čo najskôr vydať v zbierke zákonov, aby mohol konať Ústavný súd.

Stačil by deň, tvrdí Šimečka

Prezidentkine rozhodnutie vníma ako správne aj Progesívne Slovensko (PS). Predstavitelia hnutia avizovali aj ďalší podnet na Ústavný súd z ich strany.

„Akékoľvek iné riešenie by dávalo vládnej moci alebo koalícii v parlamente možnosť naťahovať lehoty a zmariť možnosť pre Ústavný súd, aby zákon posúdil,“ skonštatoval Šimečka. Poukázal pritom aj na čas, za aký premiér Robert Fico (Smer-SD) novelu podpísal. Správanie vládnej koalície považuje za signál, že jej predstavitelia vedia, že proces schvaľovania novely bol zlý.

Dodal, že ak novela nadobudne účinnosť čo len na deň, množstvo kriminálnikov by nedostalo trest, nemuseli by čeliť spravodlivosti, skrátili by sa premlčacie lehoty aj znížili sadzby. Nedotklo by sa to podľa jeho slov len obvinených nominantov či ľudí blízkych súčasnej vláde, ale aj ďalších korupčníkov či páchateľov sexuálneho násilia.

Poslankyňa Lucia Plaváková (PS) avizovala podnet na Ústavný súd aj z ich strany. Považuje za dôležité pridať argumenty pre ÚS, aby sa pokúsili pozastaviť účinnosť novely. Dôležité to je podľa nej aj preto, aby ÚS novelu posúdil aj v prípade, ak by nový prezident podnet hlavy štátu chcel z ÚS stiahnuť.

Zákon by mal devastačné následky, tvrdia Demokrati

Podľa Demokratov nie je ľahké podpísať „tak hanebnú“ novelu trestného zákona a prezidentka tak postupuje v súlade s odporúčaním právnikov.

„Praktické dopady prípadnej účinnosti by mali devastačné následky na celú trestnú politiku štátu. Sekunda platnosti by znamenala beztrestnosť pre mnohých nominantov Fica a Pellgriniho, zastavenie vyšetrovaní, premlčanie aj tak ohavných skutkov ako je znásilnenie alebo vražda,“ vyjadril sa za stranu Demokrati Juraj Šeliga.

„Je to práve Ústavný súd, ktorý dnes stojí pred historickou úlohou vyjasniť mantinely vládnej moci a reagovať na pokus o “samoamnestiu” politikov. Dejiny budú veľmi pozorne sledovať, čo Ústavný súd urobil a ako argumentoval,“ dodal Šeliga.

Ak chcela prezidentka Zuzana Čaputová dosiahnuť, aby Ústavný súd (ÚS) SR pozastavil účinnosť novely Trestného zákona, inak ako podpísaním zákona sa to nedalo. Myslí si to poslanec parlamentu Gábor Grendel z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ.

V tejto situácii sa podľa neho hrá o čas, keďže zákon má začať platiť od 15. marca. Dodal, že prezidentka nemala veľa možností.

„V tejto situácii, keď sa hrá takticky o každý deň a vidíme, že koalícia zdržiava, keďže neposlali šesť dní zákon do prezidentského paláca, sú to preteky o čas. V tejto situácii je už loptička na strane Ústavného súdu. Musíme počkať, ako rozhodne,“ povedal Grendel novinárom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko