Na hlavný obsah

Pribúdajú poistné podvody. Špekulanti sa pokúsili zneužiť aj vlaňajšie zemetrasenie na Zemplíne

Na nárast falošných poistných udalostí upozorňujú poisťovne.

Pribúdajú poistné podvody. Špekulanti sa pokúsili zneužiť aj vlaňajšie zemetrasenie na Zemplíne
Dom poškodený pri zemetrasení na východe Slovenska. Foto: RTVS

Poistné podvody pribúdajú, ich nárast evidujú poisťovne. Špekulanti sa snažili vylákať peniaze za škody spôsobené zemetrasením na východnom Slovensku či za bežné pracovné úrazy. Podvodníci však neuspeli.

Klientka uzatvorila rizikové životné poistenie. Krátko na to, si uplatnila nárok na poistné pre stratu zraku. Podľa dokumentácie však nešlo o prípad náhlej slepoty. Klientka strácala zrak už dlhší čas. Diagnózu však pri uzatváraní poistenia úmyselne zamlčala.

Poisťovne každoročne informujú, koľko falošných žiadostí sa klienti snažia uplatniť. Rekordérom v počte falošných poistných udalostí je podľa jednej poisťovne Žilinský kraj. Skoro 500 pokusov o podvod tam mohlo spôsobiť škodu až jeden a pol milióna eur. Najčastejšie ľudia klamú pri poistení osôb. Poisťovňa hlási za rok 2023 až 1 300 takýchto pokusov.

Poistné podvody pribúdajú, upozornili poisťovne. Detaily zisťoval v reportáži v Správach RTVS redaktor Erik Adamson:

„Trendy sú také, že väčšinou sa klienti snažia uplatniť si škodu dvakrát. Alebo sa potom snažia ušetriť na poistnom. Potom, keď sa im stane škoda, snažia sa prispôsobiť tie fakty tak, aby sa to zaplatilo z lacnejšieho poistenia,“ priblížila Jaroslava Kováčiková z kontroly a špeciálnych činností poisťovne Allianz.

Niektorí podvodníci sa dokonca pokúšali zneužiť minuloročné zemetrasenie na Zemplíne. Poisťovne dostali žiadosti na odškodnenie z miest, ktoré katastrofa nezasiahla. „Hneď nám to pri analýze geografickej vyskočilo, že zemetrasenie určite nemohlo mať následky v Šali alebo Leviciach,“ skonštatovala Kováčiková.

„Klient sa ozval po desiatich rokoch opäť a žiadal plnenie. Pričom vo fotodokumentácii poslal presne tú istú škodu, ako spred desiatich rokov, čo sme zistili na základe archívu. Poistné plnenie, ktoré prevyšovalo 80-tisíc eur, nakoniec nebolo poskytnuté,“ uviedla hovorkyňa poisťovne Uniqa Beáta Lipšicová.

Poukazujú na ekonomickú situáciu

Situáciu s narastajúcim množstvom podvodov poisťovne pripisujú zlej ekonomickej situácii ľudí. „Klientom stojí za to aj relatívne menšia suma, aby sa pokúsili získať falošný nárok na poistné plnenie. Predpokladáme, že tento trend bude pretrvávať aj v ďalších rokoch,“ povedala Lipšicová.

Na poistné podvody myslí aj trestný zákon. Ten hovorí, že podľa rozsahu škôd hrozí páchateľovi poistného podvodu odňatie slobody na jeden až 15 rokov. Zároveň trestá aj tých, ktorí napomáhajú získať poistné niekomu, kto naň nemá nárok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika