Na hlavný obsah

Lepili sa k cestám či sprejovali pamiatky. Klimatická skupina chce kandidovať v eurovoľbách

K vozovke sa v rámci protestov už nechcú lepiť.

Lepili sa k cestám či sprejovali pamiatky. Klimatická skupina chce kandidovať v eurovoľbách
Policajti a zamestnanci letiska stoja okolo aktivistov zo skupiny Posledná generácia. Foto: TASR/AP

Nemecká klimatická iniciatíva Letzte Generation (Posledná generácia) v stredu (7. 2.) prostredníctvom svojej hovorkyne oznámila, že plánuje kandidovať v júnových voľbách do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra DPA.

„Teraz chceme náš odboj preniesť z ulíc do parlamentu“, vyhlásila hovorkyňa iniciatívy Carla Hinrichsová.

Aktivisti z tejto skupiny sú známi najmä svojou agresívnou formou protestov vrátane priliepania sa k cestám, blokovania dopravy alebo sprejovania pamiatok oranžovou farbou, čím podľa svojich vyjadrení dávajú do pozornosti klimatickú krízu.

Koncom januára oznámili, že v rámci svojich protestov sa už nebudú lepiť k vozovke. V demonštráciách však plánujú pokračovať aj naďalej, pričom chcú častejšie konfrontovať tých, ktorí sú podľa nich zodpovední za ničenie klímy.

Letzte Generation je „hlasom tých, ktorí chcú prežiť“, uviedol jednej z jej zakladateľov Henning Jeschke. Podľa neho viacero ľudí v súvislosti so zamýšľanou kandidatúrou skupiny do EP tvrdilo, že už je neskoro – vzhľadom na to, že sa voľby konajú o približne štyri mesiace.

Agentúra DPA konštatuje, že na úspech by však mohol v eurovoľbách stačiť aj podiel približne 0,5 percent, respektíve 250.000 hlasov voličov. Jeschke dodal, že v súčasnosti stoja pred výzvou nájsť 100 interných dobrovoľníkov pre volebnú kampaň a vyzbierať 50-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet