Na hlavný obsah

Posun v liečbe rakoviny prsníka: Rezort zdravotníctva schválil preplácanie drahého lieku zo zdravotného poistenia

Rozhodnú však poisťovne.

Posun v liečbe rakoviny prsníka: Rezort zdravotníctva schválil preplácanie drahého lieku zo zdravotného poistenia
Ilustračná snímka - Liek Keytruda. Foto: RTVS

Pacientkam s rakovinou prsníka sa možno rozšíri možnosť liečby ochorenia. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) rozhodla o uhrádzaní lieku Keytruda z verejného zdravotného poistenia. Drahú liečbu by si tak nemuseli platiť. Teraz je to v rukách poisťovní, ktoré môžu proti rozhodnutiu podať námietky.

Enikő Kalocsaiovej zistili rakovinu prsníka, keď mala 35 rokov. Pre mamu dvoch malých detí s trojnásobne negatívnym karcinómom je jedinou účinnou liečbou Keytruda. Po tom, keď jej to lekárka oznámila, išla do banky. Imunoterapia ju stojí každé tri týždne štyritisíc eur.

„Mne to vyšlo na 19 dávok, to znamená, že je to okolo 76-tisíc. Stále máte v hlave to, že odkiaľ tie peniaze budem mať, že dokedy môžem liečbu absolvovať,“ povedala pani Enikő.

O lieku, ktorý môže pomôcť chorým ženám, zisťovala viac v relácii Správy RTVS redaktorka Veronika Čokinová:

Keytrudu u nás zdravotné poisťovne preplácajú pri liečbe rakoviny kože, karcinóme pľúc, hlavy a krku. Kategorizačná komisia ministerke odporučila, aby liek hradili aj pacientkam s rakovinou prsníka.

„Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková v pondelok 15. januára podpísala rozhodnutie o zaradení tohto lieku do zoznamu kategorizovaných liekov,“ informovala hovorkyňa rezortu Petra Lániková.

Poisťovne majú rôzne postoje

Všeobecná zdravotná poisťovňa zvažuje, či bude rozhodnutie ministerky namietať. Union to komentovať odmietla.

„Žiadne námietky podávať nebudeme. Sme radi, že pani ministerka sa stotožnila s odporúčaním kategorizačnej komisie a sme presvedčení o pozitívnom vplyve tejto liečby na pacientov a pacientky,“ vyjadril sa hovorca poisťovne Dôvera Matej Štepiansky.

Rakovinou prsníka trpí na Slovensku zhruba 30-tisíc žien. Každý rok ich pribudne približne tritisíc. Asi štyrom stovkám pacientiek diagnostikujú práve trojnásobne negatívny karcinóm. Ide o agresívny nádor, ktorý má tendenciu rýchlo metastázovať. Aj v tomto štádiu pomáha Kyetruda.

„Liečba má vynikajúce výsledky. Zmenšuje v predoperačnej liečbe výrazne nádor v prsníku a v postihnutí lymfatických uzlín a tak sa vlastne operácia pre pacientky stáva jednoduchšou a pacientky majú väčšiu šancu na vyliečenie,“ priblížila klinická onkologička Bela Mriňáková.

„Prognóza aj liečby a následne aj prežívania bude určite lepšia. Pacientka sa bude kratšie liečiť, skôr sa zaradí späť do života, skôr bude užitočná tak pre spoločnosť a hlavne pre svoju rodinu,“ povedala výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová.

Ak budú napokon všetky poisťovne súhlasiť s uhrádzaním lieku z verejných zdrojov, pacientkam s rakovinou prsníka ho budú preplácať od apríla tohto roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko