Na hlavný obsah

Radnica v Poltári chce predať pozemok bez verejnej súťaže, viacerým sa to nepozdáva

Investor na pozemku plánuje výstavbu rodinných domov.

Radnica v Poltári chce predať pozemok bez verejnej súťaže, viacerým sa to nepozdáva
Ilustračná snímka - Mestský úrad Poltár. Foto: RTVS

Radnica v Poltári chce predať pozemok súkromníkovi na stavebné účely bez verejnej súťaže. Viacerým sa to nepáči. Mesto hovorí, že je to v súčasnej finančnej situácii najvýhodnejšie.

Primátor plánuje predať asi hektárový pozemok, o ktorý sa roky nikto nezaujíma. Investor zaň ponúka viac ako 52-tisíc eur. Plánuje výstavbu rodinných domov. Opozičná poslankyňa namieta, že samospráva to mohla urobiť sama.

„Mesto Poltár má veľmi dobre vybavené Technické služby mesta Poltár, ktorých zemné práce a výkopové práce sú naozaj silnou stránkou,“ uviedla poslankyňa Mestského zastupiteľstva v Poltári Martina Tóčiková.

Čo sa deje s pozemkom v Poltári zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Radovan Kondrlík:

„Mesto by to stálo nemalé peniaze, na ktoré jednoducho v súčasnej dobe nemá. A nemyslím, že v blízkej budúcnosti bude mať,“ reagoval primátor Poltára Peter Sitor.

Investor sa zaviazal, že okrem pozemkov vybuduje inžinierske siete za jedno euro. „Do ceny pozemku, ktoré bude predávať developer, si premietne nákup pozemku a, samozrejme, aj svoju maržu. A verím v to, že za aké náklady zriadi inžinierske siete, vlastne kompletnú infraštruktúru, dokázalo by to aj mesto Poltár,“ povedala Tóčiková.

„Veď asi každý podnikateľ to robí preto, aby zarobil. Ale poviem tak, tu ide v priemere o 12 pozemkov. Keď sme si zrátali pre aj proti, možno by sme sa dostali niekde k hranici 200-tisíc eur, ktoré by samospráva musela dať do toho,“ skonštatoval Sitor.

Radnica predáva pozemok z dôvodu osobitného zreteľa, čiže priamo bez verejnej súťaže. Odborník pripomína, že samosprávy by si tento spôsob mali upraviť.

„V prípade mesta Poltár som videl, že v zásadách majú tento inštitút taktiež spomínaný. Akurát to ustanovenie, ktoré sa tam spomína, je pomerne vágne, že musí ísť o nejaký prípad, ktorý má pozitívny dopad na ekonomiku a spoločenskú situáciu v meste, čo naozaj umožňuje jeho použitie takmer kedykoľvek,“ ozrejmil riaditeľ Transparency International Slovensko Michal Piško.

Samospráva je teraz povinná zverejniť zámer predať pozemok. A to najmenej na 15 dní. Vzápätí budú o predaji rozhodovať poslanci trojpätinovou väčšinou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny