Na hlavný obsah

Tri roky mu zateká do bytu a plesnivejú steny. Kompetentní problém nevedia vyriešiť

V izbe býva jeho desaťročná dcéra.

Tri roky mu zateká do bytu a plesnivejú steny. Kompetentní problém nevedia vyriešiť
Pleseň v byte pána Kamila. Foto: RTVS

Bývať na najvyššom poschodí paneláku má nesporne aj výhody. Pekný výhľad na mesto, žiadni susedia nad vami a nikto vás nemôže vytopiť. Teda, okrem samotnej strechy.

A to je problém pána Bíleka z Banskej Bystrice. Do bytu mu zateká zo strechy už tri roky. A keďže kompetentní nevedia, kde je problém, nevedia ho ani vyriešiť. V konečnom dôsledku zostáva v izbe zničená stena a plesne.

„Kde ten problém je, dodnes neviem. Momentálne vidíte, že tam vzniká pleseň, ktorá je aj za skrinkou. Následne mi skrinku voda rozleptala,“ uviedol majiteľ bytu Kamil Bílek.

„Takéto mokré steny, to som teda ešte nevidela. Toto je naozaj veľký problém a chápem toho človeka, že je zúfalý,“ povedala vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici Pavlína Bartová.

„Že niečo zateká, to sa stáva, ale, že nemožno odstrániť nejakú závadu, tak také niečo ani nepripúšťam,“ podotkol podpredseda Cechu strechárov Slovenska Stanislav Čižmárik.

Kamil Bílek žije na najväčšom sídlisku v Banskej Bystrici. Byt na najvyššom siedmom poschodí vlastní od roku 2007. Strecha bola rekonštruovaná a bytovka zateplená v roku 2017. Majiteľ bytu začal pociťovať prvé problémy pred tromi rokmi.

„Všetko začalo v roku 2021, bol to september-október, kedy mi po nejakých dažďoch začalo zatekať hore zo strechy do izby,“ dodal majiteľ.

V izbe býva jeho desaťročná dcéra

V izbe býva jeho desaťročná dcéra. Fľaky po zatečení sa objavili aj na chodbe pred jeho bytom. Pán Bílek to nahlásil stavebnému bytovému družstvu. Vtedy ešte nevedel, že na prvý pohľad nekomplikovaný problém kompetentní nedokážu odstrániť ani po niekoľkých rokoch.

„Prvá, nejaká taká obhliadka, bola, že prišli, povedali, že nič na streche nenašli a všetko je v poriadku. Potom sa to v podstate periodicky opakovalo zase,“ skonštatoval Bílek.

Podľa firmy sa to nedalo vyriešiť

„To, že sa to nedalo vyriešiť za tie dva roky, to je fakt, ale vždy sme to mali na mysli,“ uviedla Valéria Šepáková z firmy Š-STRECHY, ktorá bola subdodávateľom zhotoviteľa strechy. Spoločnosť je momentálne v likvidácii.

Stavebné bytové družstvo Banská Bystrica spoločne so zhotoviteľom strechy urobili obhliadku bytu a problémového miesta. Podľa ich slov zateplenie bytovky, strechy, aj fasády zrealizovali podľa platnej projektovej dokumentácie.

Stavebné bytové družstvo Banská Bystrica v písomnom stanovisku konštatovalo, že prvýkrát poruchu vlhnutia rohov nad oknom v detskej izbe riešilo 25. januára 2022 s doloženou fotodokumentáciou o neporušenosti strešných vrstiev hydroizolácie.

„Následne bola opakovane riešená 28. marca 2023 opäť s konštatovaním neporušenosti hydroizolácie a strešných vrstiev. Popis jednotlivých postupových krokov bol zdokumentovaný. Napriek tomu sa problém opakuje,“ doplnilo družstvo.

Urobili ďalšie testy a merania. Skontrolovali napríklad vetraciu šachtu, či odvetrávacie otvory cez fasádu do strešnej roviny.

„Všetko sme nanovo vytesnili. Aj keď nebol tmel po siedmich rokoch vôbec poškodený. Ale ešte raz sa išlo po všetkých spojoch,“ vysvetlila Šepáková z firmy Š-STRECHY.

Cech strechárov odporučil zátopovú skúšku

O identifikovanie problému a jeho možné riešenie sme oslovili Cech strechárov Slovenska. Odporučil urobiť napríklad zátopovú skúšku.

„Iskrová skúška je jeden človek s taškou a elektrickým zariadením a pripojením sa na sieť, čiže nie je to nejaké veľké zariadenie a nie je deštrukčné, lebo on len prejde detektorom a tam kde mu to prská, tak vyznačí miesta. Čiže to sa mohlo urobiť dávnejšie,“ podotkol podpredseda Cechu strechárov Slovenska Čižmárik.

„Iskrová skúška sa dá urobiť, keď máme len určitú vrstvu tepelnej izolácie a betón pod tým.  Pri 15 alebo 20 vrstvách tepelnej izolácie, iskrová skúška, ja mám vedomosť, nefunguje,“ oponovala Valéria Šepáková z firmy Š-STRECHY, ktorá bola subdodávateľom zhotoviteľa strechy.

Tvoria sa tam plesne

V byte pána Bíleka sa problém objaví vždy na jeseň a trvá do jari. Okrem zničenej steny a skrinky sa tam začínajú tvoriť aj plesne.

„Ak byt nemá dostatočné zateplenie na fasáde, že zatepľovali, ale len päť centimetrov a je tam nejaká medzera, tak môže tam pri nadmernej vlhkosti dochádzať k zrážaniu pary a vznikaniu plesní,“ vysvetlil Čižmárik.

Vedúca odboru hygieny životného prostredia a zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici Pavlína Bartová upozornila, že plesne majú negatívny vplyv na ľudské zdravie a je to podľa nej veľký problém.

Majiteľ bytu potvrdil, že sa v byte tvoria plesne. „Spóry plesne sú významným alergénom, ktorý sa šíri vzduchom a naozaj zhoršujú respiračné ochorenia. Môžu podporovať a zhoršovať priebeh alergických a astmatických ochorení,“ dodala Bartová.

V bytoch je prítomnosť plesní neprípustná

Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR z roku 2018 hovorí, že v bytoch je akákoľvek prítomnosť plesní neprípustná.

V zimných mesiacoch podľa meraní dosiahla relatívna vlhkosť vzduchu v problémovej izbe 67 percent.

Optimálna miera by sa pri tom mala pohybovať medzi 30 až 70 percent. Hodnoty namerané v izbe pána Bíleka sa približovali k tým vyšším. V niektorých chvíľach boli dokonca prekročené.

Firma, ktorá strechu rekonštruovala tvrdí, že sa nedá s určitosťou povedať, či vzniká problém na streche, alebo v priestore medzi ňou a bytom. Trvá však na tom, že ju zateplila správne.

„Je tam 24-centimetrový pórobetónový panel. Potom je tam dvojcentimetrová hydroizolácia. To sú štyri až šesť lepeniek za tie roky ako bol postavený, nalepený. A nad túto jestvujúcu časť strechy sme my robili podľa projektu novú časť. Strecha sa nanovo vyspádovala, a ešte sa doplnila ďalšia tepelná izolácia, nanovo požadované normové požiadavky. A na tom sú nové dve vrstvy hydroizolácie,“ povedala Valéria Šepáková zo spoločnosti Š-STRECHY.

Majiteľ kontaktoval aj poisťovňu

Majiteľ bytu kontaktoval aj poisťovňu, ktorá mu preplatila náklady napríklad na vymaľovanie poškodenej steny. Problém to však nerieši. Ak to nepomôže, plánuje sa obrátiť na súd.

Advokátsky koncipient Andrej Tvarek vysvetlil, že poškodený musí dbať na to, aby mu pri uplatnení zodpovednostných nárokov pri vzniku škody neuplynula subjektívna premlčacia doba, ktorá je v tomto prípade dvojročná, alebo objektívna premlčacia doba, ktorá je trojročná.

„Námietka premlčania je platná vtedy, keď ju v už iniciovanom súdnom konaní vznesie žalovaná strana. Znamená to, že právo nezaniká, ale oslabuje sa,“ doplnil.

Bytové družstvo aj zhotoviteľ strechy počas prípravy našej reportáže urobili ďalšie merania a skúšky, aby našli príčinu zatekania do bytu.

„Nedá sa vydefinovať, že toto je chyba strechy, alebo toho alebo onoho. Proste musí sa nájsť postupovými krokmi nejaký súhrn okrajových a vonkajších prekážok, ktoré spôsobujú poruchu v tej izbe v tom byte,“ uzavrela Šepáková.

„Ale tri roky na opravovanie jednej závady je v každom prípade neprimerané,“ uzavrel podpredseda Cechu strechárov Slovenska Čižmárik.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko