Na hlavný obsah

Rusi ráno útočili na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Neprežila jedna osoba, ďalších sedem sa zranilo

Letecký poplach vyhlásili na celom území Ukrajiny.

Rusi ráno útočili na Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá. Neprežila jedna osoba, ďalších sedem sa zranilo
Hasiči hasia požiar obytnej budovy po útoku ruskej armády v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Útoky ruskej armády na Ukrajine si v noci na štvrtok (15. 2.) vyžiadali jednu obeť a najmenej sedem zranených. Ako spresnila agentúra AFP, o život prišla 66-ročná žena z mesta Čuhujiv v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, kde dve z rakiet zasiahli štvrť s rodinnými domami.

Podľa predbežných informácií ruská armáda zasiahla Čuhujiv raketami S-300 z územia Belgorodskej oblasti na západe Ruskej federácie pri hranici s Ukrajinou.

Po raketových útokoch hlásia z mesta Ľvov na západe Ukrajiny troch zranených. Štyroch zranených evidujú v Záporožskej oblasti.

Masívny vzdušný útok

Ukrajina v noci na štvrtok opäť čelila masívnemu vzdušnému útoku. Poplach vyhlásili na celom území krajiny po tom, ako vojenské velenie avizovalo štart niekoľkých strategických bombardérov Tu-95MS z leteckej základne Oleňja v Murmanskej oblasti na ruskom Ďalekom severe.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok dopoludnia informoval, že ukrajinská protivzdušná obrana vo štvrtok nadránom zneškodnila 13 z 26 rakiet rôzneho typu vystrelených ruskou armádou.

Podľa britskej stanice BBC velenie ukrajinskej armády špecifikovalo, že protivzdušná obrana zostrelila osem z 12 rakiet Ch-101/Ch-555/Ch-55 odpaľovaných zo vzduchu a jednu zo šiestich balistických rakiet Iskander-M/KN-23. Tiež obe vystrelené námorné riadené strely Kalibr a dve zo štyroch vypálených riadených striel Ch-59.

Ukrajinská armáda zlikvidovala aj obidve útočiace protilietadlové riadené strely S-300. Rusko nateraz raketový útok na Ukrajinu nekomentovalo, doplnila britská stanica BBC.

Aj starosta západoukrajinského Ľvova Andrij Sadovyj informoval, že v meste je počuť výbuchy. Letecký poplach vyhlásili vo štvrtok ráno na celom území Ukrajiny.

Ukrajinské letectvo už predtým informovalo o odštartovaní niekoľkých strategických bombardérov Tu-95MS z ruskej základne, píše agentúra AFP. Neskôr letectvo uviedlo, že strely „smerujú na Kyjev“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet