Na hlavný obsah

T. Taraba opäť pobúril aktivistov aj verejnosť. Obnovil konanie o výstavbe kontroverzného vodného diela

V území sa nachádzajú biotopy európskeho významu.

T. Taraba opäť pobúril aktivistov aj verejnosť. Obnovil konanie o výstavbe kontroverzného vodného diela
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Projekt výstavby kontroverzného vodného diela Slatinka ožíva. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) v tejto veci obnovil konanie. Verejnosť aj aktivistov to pobúrilo. V území sa nachádzajú biotopy európskeho významu.

Vodné dielo Slatinka malo zatopiť dvanásť kilometrov Zvolenskej kotliny. Pred dvomi rokmi toto územie zaradili do sústavy chránených území európskeho významu Natura 2000. Minister životného prostredia teraz otvára diskusiu o vybudovaní priehrady.

„Dostávame podnety, že pri spustení ďalšieho bloku v Mochovciach, to môže byť problém pri chladení jadrovej elektrárne. Je málo vody v Hrone a v lete sa teplota zvyšuje,“ povedal Taraba.

Projektu vodného diela Slatinka sa v reportáži v spravodajskom bloku Aktuálne :24 venoval redaktor Andrej Bálint:

Proti výstavbe bojujú viacerí

Výstavba vodnej nádrže by stála viac ako 150 miliónov eur. Podľa jadrového fyzika jej vybudovanie dnes nie je nevyhnutnosťou.

„Mochovce sa naprojektovali, postavili a po dokončení štvrtého bloku sa budú môcť v bezpečnosti prevádzkovať aj bez vodného diela Slatinka. Čiže v súčasnosti táto otázka nie je celkom relevantná,“ priblížil jadrový fyzik katedry jadrovej fyziky a techniky STU Vladimír Slugeň.

Proti výstavbe roky bojuje Martina Pauliková zo združenia Slatinka a WWF Slovensko. Snahy o oživenie priehrady ju prekvapili. „Obávame sa toho, že už je výsledok daný a teraz sa už budú len dolaďovať nejaké odôvodnenia,“ povedala.

Biotopy európskeho významu

V Slatinke sú viaceré biotopy európskeho významu. Vyňať ju zo siete Natura 2000 by preto mohol byť problém. Európska komisia k takýmto krokom pristupuje len výnimočne.

„Ak by vláda rozhodla, že výstavba diela Slatinka je vo verejnom záujme a podložila to dátami, tak by musela buď vyhlásiť iné dvanásť kilometrové územie niekde na Slovensku za chránené,“ dodala Paulíková.

„Problém je tam obrovský. Také územie, ako je povodie Slatiny, tých dvanásť zachovaných kilometrov na Slovensku nenájdete. Z hľadiska európskych rámcov je to nemožné,“ vysvetlil ekológ a europoslanec Michal Wiezik.

Minister životného prostredia chce začať diskusie o oživení priehrady v najbližších dňoch. „Ak z toho vzíde, že to treba dobudovať, lebo to dáva zmysel, tak sa o tom budeme normálne vedecky baviť,“ povedal Taraba.

Martina Paulíková dúfa, že sa história nebude opakovať. „Že o Slatinke sa rozhodovalo bez Slatinky. Také časy sme tu už mali,“ skonštatovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny