Na hlavný obsah

Trump i Biden zbierajú rétorické prešľapy. Gerontológovia však varujú pred vyvodzovaním záverov

Vek kandidátov sa teraz stal významnou témou predvolebnej kampane.

Trump i Biden zbierajú rétorické prešľapy. Gerontológovia však varujú pred vyvodzovaním záverov
Donald Trump a Joe Biden. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Séria kurióznych výrokov a správa osobitného vyšetrovateľa minulý týždeň v Spojených štátoch opätovne rozvírili debaty o kondícii 81-ročného prezidenta Joea Bidena aj o štyri roky mladšieho exprezidenta Donalda Trumpa.

Gerontológovia ale varujú pred vyvodzovaním záverov o duševnom zdraví pravdepodobných prezidentských kandidátov na základe ich rétorických prešľapov, napísala agentúra Reuters.

To, že si niekto popletie mená či iné údaje, podľa odborníkov ešte nevyhnutne neznamená stratu mentálnych schopností.

„Robíme chyby. S pribúdajúcim vekom pravdepodobnosť prešľapov rastie. Nemá to nič spoločné s úsudkom,“ povedal Jay Olshansky, ktorý pôsobí na zdravotníckej fakulte vysokej školy University of Illinois Chicago.

„Niekto komentuje, že sa Trump otočil doprava, keď sa mal otočiť doľava? No a čo. Zakopnutie? Vitajte v klube. Zlá voľba slov? Stane sa to každému. Nikto z nás by neobstál 24/7 pred kamerou,“ dodal Olshansky.

On a ďalší štyria odborníci na starobu v rozhovoroch s Reuters zdôraznili, že kognitívne schopnosti môžu zhodnotiť len lekári na základe špeciálnych postupov aplikovaných pri osobnom stretnutí.

Posudzovať kondíciu politikov podľa krátkych klipov či rozhovorov podľa nich môže byť nebezpečne zavádzajúce a môže z americkej verejnosti urobiť „gaučových gerontológov“.

Pod drobnohľadom je najmä Biden

Pod drobnohľadom je v tejto súvislosti najmä demokrat Biden, ktorý je najstarším prezidentom v dejinách USA a v prípade znovuzvolenia by mohol úradovať do svojich 86 rokov.

Republikánsky tábor ho od začiatku jeho mandátu vykresľuje ako senilného a slabého muža, pričom využíva jeho pomerne častých nezrozumiteľných či chybných výrokov.

Minulý týždeň priniesol niekoľko takýchto momentov, keď si prezident v prejavoch poplietol dvoch európskych lídrov s ich zosnulými predchodcami a potom tiež Mexiko s Egyptom.

Posledný prešľap si pripísal pri vystúpení, ktorým reagoval na nelichotivé závery osobitného vyšetrovateľa Roberta Hura v kauze Bidenovho zaobchádzania s citlivými dokumentmi.

Hur okrem iného uviedol, že Biden sa vyšetrovateľom prezentoval ako „postarší muž s dobrými úmyslami a chabou pamäťou“.

Zarážajúce výroky prichádzajú tiež od Trumpa, ktorý na mítingoch mnohokrát reční dlhšie ako hodinu a často sa odkláňa od pripraveného textu.

Cez víkend v štáte Pensylvánia vyhlásil, že keď v novembri nevyhrá voľby, „zmení meno Pensylvánie“, pričom nebolo jasné, o čom hovorí. O dva dni skôr zase v prejave znovu označil maďarského premiéra Viktora Orbána za lídra Turecka.

Prešľapy môžu prameniť z mnohých faktorov

Geriatrický psychiater Elliott Stein v rozhovore s Reuters upozornil, že takéto rétorické prešľapy môžu prameniť z mnohých faktorov, vrátane zlého spánku alebo straty pozornosti.

„Je to obzvlášť pravdivé u niekoho, kto je pod časovým alebo iným tlakom, zúčastňuje sa interview alebo je v žiari reflektorov,“ povedal Stein.

Tento druh kontextu sa príliš nepremieta do záplavy reakcií, ktoré na Bidenove a Trumpove prešľapy prichádzajú od politikov, novinárov či televíznych zabávačov.

Vek kandidátov sa teraz stal významnou témou predvolebnej kampane, v ktorej všetko nasvedčuje opakovaniu súboja Trumpa s Bidenom.

Trumpova posledná zvyšná súperka v boji o republikánsku nomináciu 52-ročná Nikki Haleyová sa nechala počuť, že na pôsobenie v Bielom dome sú obaja príliš starí.

Podľa nového prieskumu agentúry Ipsos jej názor v prípade Bidena zdieľa 78 percent Američanov. Trumpa za príliš starého na výkon prezidentskej funkcie označilo 53 percent opýtaných.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet