Na hlavný obsah

Dvojmiliónový liek chorej Editke podľa rodičov pomohol. Stále ho však nikto nezaplatil

Edite podali liek Zolgensma v apríli minulého roka.

Dvojmiliónový liek chorej Editke podľa rodičov pomohol. Stále ho však nikto nezaplatil
Editka so spinálnou svalovou atrofiou dostala dvojmiliónový liek. Foto: RTVS

Ubehol takmer rok, odkedy Editka so spinálnou svalovou atrofiou dostala dvojmiliónový liek. Génovú terapiu však výrobcovi stále nik nezaplatil. Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) tvrdí, že sa riadi rozhodnutím odvolacieho súdu.

Editke podali liek Zolgensma v apríli minulého roka v Národnom ústave detských chorôb. Odvtedy robí podľa rodičov každý deň pokroky. Pravidelne rehabilituje, chodí na fyzioterapie, hipoterapie aj plávanie.

Kto liek zaplatí? Na to sa v Správach RTVS pozrela redaktorka Veronika Čokinová:

„Pred podaním lieku sa posúvala iba na rukách po byte, teraz už dokáže ustáť na nohách s oporou a začína robiť prvé kroky, ale teda tiež s oporou. V podstate nabrala silu do celého tela. Nejde to extrémne rýchlo, ale naberá ju, takisto naberá na odvahe, čím ďalej tým viac chce stáť,“ uviedla matka dievčatka Monika Rischerová.

Malá pacientka dostala drahý liek po marcovom rozhodnutí prvostupňového súdu. Neodkladným opatrením uložil Všeobecnej zdravotnej poisťovni povinnosť liečbu zaplatiť. Národný ústav detských chorôb (NÚDCH) ju preto od výrobcu objednal.

„NÚDCH daný liek pre našu pacientku objednal na základe e-mailovej komunikácie so zdravotnou poisťovňou, ktorej na základe neodkladného opatrenia súd uložil povinnosť daný liek uhradiť. A následne zdravotná poisťovňa informovala kliniku detskej neurológie, že daný liek uhradí,“ potvrdila hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

Poisťovňa sa odvolala

Štátna poisťovňa sa však medzitým proti verdiktu prvostupňového súdu odvolala a napokon na krajskom súde uspela. Ten v apríli nariadenie o neodkladnom opatrení, po ktorom Editka liek dostala, zamietol.

„Zo súčasného právneho stavu v predmetnej veci vyplýva, že VšZP nemá nariadenú žiadnu povinnosť, aby pristúpila k úhrade daného lieku pre menovanú poistenku. Neexistuje právny titul, ktorý by VšZP oprávňoval na úhradu lieku Zolgensma podaného poistenke,“ uviedla pracovníčka oddelenia komunikácie VšZP Ivana Linetová.

Kto viac ako dva milióny za liek po takmer roku zaplatí? To je otázne. Výrobca nám do uzávierky neodpovedal, že od koho peniaze žiada a či ich bude vymáhať od nemocnice alebo rodiny.

„NÚDCH robí všetko pre to, aby došlo k uhradeniu lieku. Tento problém intenzívne riešime s Ministerstvom zdravotníctva SR a v súčinnosti s dotknutými stranami a v súčasnosti je stále v štádiu riešenia,“ doplnila Kamenická.

„Ministerstvo zdravotníctva verí, že sa obom stranám podarí vzniknutú situáciu vyriešiť,“ skonštatoval hovorca ministerstva zdravotníctva Andrej Wallner.

„Ja už som pripravená na všetko, hlavne nech sa to skončí. To sa proste neskončí, kým to nebude uzavreté, stále žijeme v nejakom napätí, ale tá radosť nad tým, ako Editka napreduje, prevyšuje,“ uzavrela matka Editky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko