Na hlavný obsah

Poisťovňa jej zamietla preplatiť liek, vďaka ktorému by dokázala napredovať. Rodičia sa odmietajú vzdať

Za dvanásť rokov vyskúšali pre dcérku viaceré liečby.

Poisťovňa jej zamietla preplatiť liek, vďaka ktorému by dokázala napredovať. Rodičia sa odmietajú vzdať
Liliana s rodičmi. Foto: RTVS

Krátko po narodení jej diagnostikovali závažnú formu epilepsie. Dnes má Liliana dvanásť rokov. Pred časom sa objavil nový liek, ktorý by jej podľa odborníkov mohol pomôcť.

Lenže, tak ako v mnohých podobných prípadoch, ani tento liek nie je na Slovensku kategorizovaný a poisťovňa ho odmieta preplatiť. Obetaví rodičia sa však nádeje pre svoju dcérku nemienia vzdať.

Pred dvanástimi rokmi si pani Monika Hyžová zo Skalice dala najkrajší vianočný darček. Porodila vytúženú dcérku Lilianu. „Prvé tri mesiace jej života prebiehali úplne v poriadku. Narodila sa ako krásne zdravé bábätko,“ spomína.

Životnému osudu Liliany a jej rodičov sa v relácii Občan za dverami venovala redaktorka RTVS Dominika Velická:

„Dostala encefalitický plač. Strašne začala v noci plakať, bol to až rev, ako keby ju mučili,“ pokračuje mama Liliany.

Po nočnom probléme začala pani Monika čoraz častejšie badať na dcére zmeny, ktoré doposiaľ na nej nevidela. „Začínala strácať očný kontakt, na oslovenie začínala reagovať pomalšie a celkovo začala upadať. Z toho usmievavého a vnímavého bábätka začínala byť apatická,“ dodáva.

Tak pani Monika absolvovala s dcérkou očné a ušné vyšetrenie, ktoré však vylúčilo jej pochybnosti. V máji, keď mala Liliana necelého pol roka, dostala svoj prvý epileptický záchvat.

„Začalo ňou mykať, začala vyvracať oči, celá sa triasla. Išli sme do nemocnice, kde nás trošku zjazdili, kde sme boli doteraz, lebo jej natočili EEG, ktoré bolo katastrofické,“ opisuje jej mama.

Zriedkavé syndrómy

Následne na to Liliana podstúpila množstvo vyšetrení, na základe ktorých jej odborníci diagnostikovali Westov syndróm. Ide o súbor symptómov charakterizovaných epileptickými a infantilnými kŕčmi, abnormálnymi vzormi mozgových vĺn a mentálnym postihnutím. Tieto kŕče zvyčajne začínajú okolo šiesteho mesiaca života dieťaťa.

„Už vtedy nám hovorili tú prognózu, že asi ten život s ňou nebude ľahký. Samozrejme, vtedy človek tomu neveril,“ dodáva pani Monika.

Časom sa Westov syndróm transformoval do Lennox-Gastautovho syndrómu – čo je najzákernejšia a najvážnejšia forma epilepsie. Vo svojich dvanástich rokoch Liliana sama nesedí, nechodí, nerozpráva a je plne plienkovaná. Psychomotorický vývin jej zamrzol vo veku, v ktorom ochorela – je na úrovni trojmesačného bábätka. Denne má viac ako sto záchvatov.

„Máva veľa druhov záchvatov, v podstate mioklonické záchvaty. Keď ju držím za ruku, tak cítim ako keby priebeh toho EEG. Vlastne tie krivky, že stisne mi ruku a nejaký taký kŕč dostane, nejaký taký vnútorný. Niekto si to ani neuvedomí, ale ja som to už videl, napríklad dvakrát mala už teraz pred chvíľkou,“ hovorí jej otec Jozef Hyža.

„Obidva syndrómy sú veľmi zriedkavé a sú zároveň aj veľmi závažné. Westov syndróm je typický výskytom takzvaných infantilných spazmov, to je špecifický typ epileptických záchvatov, ktoré sa vyskytujú u detí do troch rokov života. Ďalej je tento syndróm charakterizovaný psychomotorickou retardáciou a ešte špecifickým EEG nálezom. Čo sa týka Lennoxhovho-Gastautovho syndrómu, tak ten sa týka skôr starších detí od päť rokov a vyššie. Tam je typický výskyt viacerých typov epileptických záchvatov,“ približuje pediatrický neurológ Gonzalo Alonso Ramos Rivera.

Žiadali o výnimku

Za dvanásť rokov pani Monika s manželom vyskúšali pre dcérku viaceré liečby – antileptiká, ketogénnu diétu, liečbu v Egypte i liečbu kmeňovými bunkami v Mexiku. Žiaľ, ani jedna Liliane nepomohla v odstránení záchvatov. Vlani sa však na slovenskom trhu objavil liek Fintepla, ktorý by jej vedel pomôcť, pretože je učený práve aj pre deti s diagnózou Lennox-Gastautov syndróm.

„Na tento liek sú dobré ohlasy v okolitých krajinách, čiže nie je to nejaký liek, ktorý je nezohnateľný alebo neprešiel štúdiami, že je nejaký alternatívny alebo pofidérny, alebo, že by tam bola nejaká hrozba, že by to mohlo tomu dieťaťu naozaj ublížiť,“ tvrdí pani Monika.

„Liek Fintepla patrí medzi takzvané orfandrax. To znamená, že je indikovaný na liečbu špecifických epileptických syndrómov, a to konkrétne na Lennox-Gastautovho syndrómu a Dravetovej syndrómu,“ vysvetľuje pediatrický neurológ.

Vlani v septembri žiadal Lilianin neurológ zdravotnú poisťovňu Dôvera, u ktorej je dievčatko poistené, o preplatenie lieku na výnimku, pretože na Slovensku tento liek nie je kategorizovaný, a teda nie je hradený z verejného zdravotného poistenia.

„Prišla nám zamietavá odpoveď, že sme nesplnili podmienky podľa paragrafu, ktorý vlastne nič nehovorí. Vlastne ani nevieme, aké podmienky sme nesplnili,“ sťažuje sa pani Monika.

Tri dôvody prečo nie

Zdravotná poisťovňa uviedla tri dôvody, prečo liek Fintepla nebol pre Lilianu schválený. Veľkú rolu zohrávajú najmä financie. Mesačné náklady na liečbu predstavujú približne tritisíc eur.

„Tým prvým bol, že nám chýbala istá časť dokumentácie. Tá druhá, že my musíme dbať na to, aby sme dokázali uhradiť všetku zdravotnú starostlivosť, na ktorú majú naši poistenci zákonný nárok. A ten posledný dôvod je, že nebola splnená podmienka takzvanej nákladovej efektivity alebo prahovej hodnoty. To znamená, ten predpokladaný prínos liečby nie je adekvátny k cene, koľko táto liečba stojí,“ vyhlásil Štepiansky.

„Pre nás by bolo šťastím, keby sedela, keby sa prešmatkala niekam. Alebo keby aspoň nemala tie strašné záchvaty,“ hovorí Lilianina mama.

„Pochopiteľne mozog sa bude inak vyvíjať, keď sú epileptické záchvaty, ako keď nie sú. Tak, samozrejme, ak záchvaty budú pod kontrolou, je lepší predpoklad pre lepší psychomotorický vývoj u dieťaťa,“ zdôraznil Rivera.

Na slovenskom trhu pôsobia tri zdravotné poisťovne – Všeobecná zdravotná poisťovňa, zdravotná poisťovňa Dôvera a Union. Momentálne tento liek dostávajú dve deti poistené v Unione.

„Registrovaný nekategorizovaný liek Fintepla sme po dôkladnom zvážení individuálnych žiadostí o výnimku schválili dvom žiadateľom,“ informovala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Kristína Balúchová.

Všeobecná zdravotná poisťovňa prijala päť žiadostí o liek, Dôvera sedem – všetky žiadosti obe poisťovne zamietli.

„V súvislosti s liekom Fintepla je potrebné uviesť, že ide o novoregistrovaný liek, ktorý v súčasnosti podlieha ešte ďalšiemu monitorovaniu,“ vyhlásila Ivana Linetová z odboru komunikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

Zásadný posun

PR špecialista Dôvery Matej Štepiansky priznáva, že žiadosť o preplatenie lieku by poisťovňa možno prehodnotila, v prípade, ak by, napríklad, rodičia vyzbierali nejaké peniaze a Liliane by sa po podaní lieku polepšilo.

„Po tých troch mesiacoch, keď uvidíme, že to nemá zmysel, tak jej to dávať, samozrejme, nebudeme. A už potom to, samozrejme, poisťovňa nemusí preplácať,“ hovorí otec Jozef.

Počas nahrávania reportáže nastal v prípade zásadný posun. Ministerstvo zdravotníctva dostalo žiadosť od držiteľa registrácie lieku Fintepla na vstup do kategorizácie.

„Držiteľ registrácie lieku FINTEPLA podal dňa 29. 9. 2023 Ministerstvu zdravotníctva žiadosť o zaradenie lieku do Zoznamu kategorizovaných liekov,“ oznámila Lániková.

Rezort zdravotníctva posúdi predmetnú žiadosť v nasledujúcich mesiacoch, následne bude predmetom rokovania kategorizačnej komisie. V prípade splnenia zákonných podmienok môže následne ministerka rozhodnúť o zaradení lieku do Zoznamu kategorizovaných liekov.

České deti s rovnakým osudom ako Liliana sú však od slovenských detí o krok vpred. „Prípravok Fintepla je hradený zdravotnou poisťovňou od 1. 12. 2023,“ uviedla v písomnom vyjadrení riaditeľka odboru liečiv a zdravotníckych prostriedkov Ministerstva zdravotníctva Českej republiky Daniela Rrahmaniová.

Zdravotná poisťovňa Dôvera sa liek Fintepla, pre deti ako je Liliana s ťažkými epileptickými záchvatmi, preplácať nechystá. Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti posudzuje žiadosť o zaradenie tohto lieku do kategorizačnému zoznamu.

Proces je náročný a zdĺhavý a môže trvať ešte mesiace. Rodičia Liliany robia všetko pre to, aby liek pre dcéru zabezpečili čo najskôr – za vlastné prostriedky.

„Takýto život si nikto neplánoval. Ale neviem si predstaviť, že aj keď je taká, že by nebola,“ uzavrela Lilianina mama.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko