Na hlavný obsah

Príbehy márneho pátrania po príbuzných a jedno zázračné dieťa: Turecko spomína na obete zemetrasenia

Mnohí kritizujú nedostatočnú pomoc úradov.

Príbehy márneho pátrania po príbuzných a jedno zázračné dieťa: Turecko spomína na obete zemetrasenia
Spomienka na zemetrasenie v Turecku. Foto: TASR/AP

V Turecku sa konajú pietne akcie za obete zemetrasenia, ktoré presne pred rokom postihlo juh krajiny a tiež severozápad Sýrie, v Turecku si vyžiadalo okolo 53 500 obetí a ďalších najmenej 5 950 ľudí pri ňom zomrelo v Sýrii.

V tureckých regiónoch, ktoré vlani 6. februára otrasy zasiahli, zostali v utorok (6. 2.) zatvorené školy.

Nádej po katastrofe dáva ľuďom malá sýrska hrdinka Afraa. Dievčatko, ktoré sa narodilo pod troskami. „Vďaka bohu, že je nažive. A je stopercentne zdravá,“ uviedol strýko dieťaťa Khalil Al-Sawadi.

Zázračné dieťa slávi prvé narodeniny

Prezývajú ju zázračné dieťa Sýrie. Meno dostala po svojej matke, ktorá zahynula. V čase, keď ich našli, boli ešte spojené pupočnou šnúrou. Teraz Afraa slávi prvé narodeniny.

„Želám ti, aby si sa vždy takto usmievala. A dúfam, že budeš mať nádherný život,“ doplnil jej strýko. Rok po zemetrasení je situácia v Sýrii stále zlá. Strýko zázračného dievčatka však dúfa, že jej budúcnosť bude lepšia.

Spomienke na ničivé zemetrasenie sa v spravodajskom bloku Aktuálne :24 venovala aj redaktorka RTVS Martina Jančiarová:

Mnohí ľudia ešte stále pátrajú po svojich príbuzných. „Uvažujeme o každej možnosti. Keby sme našli aspoň jedinú kosť, mohli by sme ich pochovať. Ale nenašli sme ani to,“ povedala preživšia zemetrasenia v Turecku Sevda Koseová.

Spomienkových akcií na juhovýchode Turecka sa zúčastňuje aj prezident Recep Tayyip Erdogan či minister zdravotníctva Fahrettin Koca, pri ktorého prejave v meste Antakya podľa agentúry AP niektorí ľudia pískali.

Antakya, administratívne stredisko provincie Hatay, bola pri zemetrasení jedným z najhoršie postihnutých miest.

Úradníci čelia kritike

A dnes sa tam ľudia pri príchode štátnych úradníkov stretli s policajtmi, na ministra Kocu pískali a po lídra provincie Hatay Lütfüa Savaşa žiadali, aby rezignoval. Miestni sa hnevajú na úrady, že im po zemetrasení dostatočne nepomohli.

V provincii Malatya, zrejme pre obavy z protestov, miestny guvernér zakázal od pondelka do stredy akcie k spomienke zemetrasenia, ktoré neorganizujú štátne úrady.

„Takéto zákazy sú hanebné, je to naše ústavné právo, nikto nám nezabráni v tom, aby sme si túto katastrofu pripomenuli,“ citoval opozičný server Duvar šéfa miestnych školských odborov, ktorý tiež povedal, že zákaz poruší.

Utorkové pietne akcie sa začali minútou ticha o 4:17 miestneho času (2:17 SEČ), práve v ten moment vlani zemetrasenie udrelo:

Ľudia v provincii Hatay hádzali karafiáty do miestnej rieky a na počesť obetí zahral orchester. V meste Adiyaman v rovnomennej provincii si ľudia pripomenuli obete tichým pochodom okolo miestnej radnice, na ktorej hodinách bol nastavený rovnako čas 4: 17.

Prezident Erdogan už cez víkend navštívil oblasť postihnutú zemetrasením a v utorok má byť v meste Kahramanmaraş, kde má symbolicky odovzdávať ďalšie nové byty ľuďom, ktorí vlani vo februári prišli o strechu nad hlavou.

Erdogan vlani pred májovými prezidentskými voľbami sľúbil postaviť pre ľudí postihnutých zemetrasením 650-tisíc nových bytových jednotiek, z toho 319-tisíc sľúbil odovzdať do roka.

Sľub nesplnil

Podľa agentúry AFP však tento sľub zďaleka nesplnil. Podľa vládnych údajov z minulého týždňa okolo 691-tisíc ľudí stále žije v provizórnom ubytovaní v takzvaných kontajnerových mestečkách.

Oblasť postihnutú zemetrasením v utorok tiež navštívia opoziční politici. Koncom budúceho mesiaca sa v Turecku konajú miestne voľby.

Erdogan v pondelok v provincii Hatay vyhlásil, že pre obnovu regiónu je kľúčová spolupráca vlády a miestnych úradov.

Kritizoval tiež miestne správne úrady, vedené opozíciou, za nedostatočnú spoluprácu v predchádzajúcom roku, čo líder provincie Hatay Lütfü Savaş odmietol.

Ten je z opozičnej Ľudovej republikánskej strany (CHP), ktorej predseda Özgür Özel označil Erdoganove slová za vydieranie voličov pred marcovými voľbami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet