Na hlavný obsah

Zúfalá situácia si vyžaduje zúfalé riešenia: Košičania zobrali opravu výtlkov do vlastných rúk

Na cestách sú ich stovky.

Zúfalá situácia si vyžaduje zúfalé riešenia: Košičania zobrali opravu výtlkov do vlastných rúk
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Košičania zobrali opravu výtlkov do vlastných rúk. Na cestách sú ich stovky. Mesto tvrdí, že od začiatku roka dalo do poriadku viac ako päťsto dier. Zničené vozovky trápia vodičov na celom Slovensku.

Jeden z výtlkov sa rozhodol improvizovane opraviť starší Košičan. „Počula som klasický zvuk lopaty a štrku. Už som sa potešila, že výtlk nám konečne opravujú. Pozrela som sa z okna a pozerám, starý dedko, náš sused z vedľajšej brány, dieru opravoval sám,“ hovorí Košičanka Danka.

Výtlkom v Košiciach sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Ondrej Behún:

Mesto argumentuje, že výtlky riešia priebežne. Od začiatku roka ich opravili viac ako 500. „Od začiatku roka sme na opravy výtlkov použili približne 25 ton špeciálnej asfaltovej zmesi. Posledné dva roky realizuje mesto Košice opravu výtlkov vo vlastnej réžii, je na to pripravená špeciálna čata,“ priblížil hovorca mesta Dušan Tokarčík.

Denne vedia opraviť zhruba 50 výtlkov. Aj napriek tomu sú problémom – napríklad v mestskej časti Juh. „Investičný dlh na našich komunikáciách je veľmi veľký,“ priblížila starostka MČ Košice – Juh Anna Súkeníková. Škody na aute spôsobené neoznačeným výtlkom vodičom preplatí len havarijné poistenie.

Fotodokumentácia

Ak takéto poistenie vodič nemá, môže si nárokovať škodu u vlastníka alebo správcu cesty. „V tomto prípade však musí dokázať, že škoda vznikla v príčinnej súvislosti s neoznačeným poškodením cesty,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej asociácie poisťovní Eva Jacková.

„Budú určite potrebovať buď fotodokumentáciu, alebo záznam o nehode,“ upozorňuje Tokarčík. V Košiciach od začiatku roka mesto eviduje 17 prípadov poškodenia vozidiel na výtlkoch na cestách v správe mesta. Vlani ich bolo najviac za posledné roky – 180.

S určitosťou však nejde o celkový počet poškodených áut. Mnohí vodiči totiž mestu škodu ani nehlásia a zaplatia si ju sami alebo im ju preplatí poisťovňa.

„Mesto Košice má relatívne presnú evidenciu všetkých výtlkov na našich cestách, pretože samotní občania a motoristi majú možnosť nám tieto výtlky nahlasovať,“ uzavrel Tokarčík.

Koľko peňazí z mestskej pokladnice poputuje v tomto roku do opráv ciest a chodníkov, nevieme. Mesto totiž nemá schválený rozpočet.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny