Na hlavný obsah

Voľbu Petra Pellegriniho začínajú zvažovať aj ďalší voliči, tvrdí analytik

Dokazuje to nárast volebného potenciálu.

Voľbu Petra Pellegriniho začínajú zvažovať aj ďalší voliči, tvrdí analytik
Peter Pellegrini. Foto: SITA/Martin Medňanský

Najnovší volebný model, ktorý pripravila agentúra MEDIAN SK pre RTVS, dokazuje, že Slovensko čaká v nadchádzajúcich prezidentských voľbách tesný súboj dvoch kandidátov – Ivanom Korčokom a Petrom Pellegrinim.

Obaja disponujú najvyšším volebným potenciálom spomedzi všetkých kandidátov. Potenciál Petra Pellegriniho však od posledného volebného modelu mierne narástol. Podľa analytika agentúry MEDIAN SK Michala Misloviča to znamená, že jeho voľbu začali zvažovať ďalší voliči.

„Darí sa mu oslovovať národne orientovaného voliča, ktorý sa začína rozhodovať,“ vysvetlil Mislovič. Približne 30 až 40 percent voličov sa podľa neho rozhoduje v posledných dvoch týždňoch.

Účasť na voľbách

Ochotu zúčastniť sa na voľbách podľa volebného modelu agentúry MEDIAN SK deklaruje 52 percent opýtaných. Vplyv na účasť voličov vo voľbách budú mať podľa Misloviča najmä predvolebné debaty.

Peter Pellegrini účasť najmä v debatách so svojím protikandidátom Ivanom Korčokom už dlhšie odmieta. Či mu to môže v kampani uškodiť, je podľa Misloviča ťažké predpokladať. „Kľúčová časť populácie by však chcela vidieť takýto duel,“ povedal.

Motivácia voličov ísť k voľbám

Zvýšiť volebnú účasť môžu podľa Misloviča súčasné udalosti domácej aj zahraničnej politiky Slovenska. Aj napriek vysokej polarizácii spoločnosti však nepredpokladá, že práve ona bude hybným momentom pri motivácii voličov ísť k voľbám.

Za súčasné udalosti považuje česko-slovenské vzťahy, vojnu na Ukrajine či navrhované zmeny vo verejnoprávnom médiu RTVS.

Podľa Misloviča je ťažké povedať, ktorému kandidátovi môže súčasná situácia okolo zákona o RTVS pomôcť a komu uškodiť.

„Predpokladať, komu by to mohlo pomôcť, je veľmi náročné. Dá sa však skôr predpokladať, že to môže viac mobilizovať voličov Ivana Korčoka, teda pravicového voliča,“ povedal.




Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko