Na hlavný obsah

MEDIAN SK pre RTVS: V prvom kole naďalej vedie I. Korčok, prezidentom by sa však stal P. Pellegrini

Najväčší pokles v preferenciách zaznamenal Igor Matovič.

MEDIAN SK pre RTVS: V prvom kole naďalej vedie I. Korčok, prezidentom by sa však stal P. Pellegrini
Zľava Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Foto: TASR/Jakub Kotian a SITA/AP Photo/Darko Bandic/koláž RTVS

Ak by sa prvé kolo prezidentských volieb konalo tento víkend, zvíťazil by Ivan Korčok. Druhý by skončil Peter Pellegrini. Vyplýva to z volebného modelu agentúry MEDIAN SK exkluzívne pre RTVS zverejneného v piatok (15. 3.).

Bývalého ministra zahraničných vecí by chcelo za prezidenta 35,7 percenta opýtaných ľudí. Nasleduje predseda parlamentu Peter Pellegrini so ziskom 34,2 percenta hlasov. Na treťom mieste by skončil bývalý predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin s podporou 11,4 percenta hlasov.

Nasledujú líder hnutia Slovensko Igor Matovič a diplomat Ján Kubiš – volili by ich zhodne 3,2 percenta opýtaných. Nasleduje predseda strany Aliancia Krisztián Forró s podporou 2,7 percenta hlasov.

Zhodne, po 2,3 percenta hlasov by získali podpredseda parlamentu Andrej Danko a predseda ĽS NS Marian Kotleba. Predseda politickej strany Slovenské hnutie obrody Róbert Švec by získal o desatinu menej.

Historik Patrik Dubovský by získal necelé dve percentá hlasov. Na poslednom mieste s podporou jedného percenta voličov by skončil člen strany Hlas ľudu Milan Náhlik.

Zmeny oproti predošlému modelu

Oproti predošlému volebnému modelu agentúry MEDIAN SK pre RTVS zo začiatku marca si Ivan Korčok pohoršil o 0,3 percenta, Peter Pellegrini si naopak polepšil o 1,5 percenta. Takmer identické percento hlasov získal aj Štefan Harabin, polepšil si len o 0,2 percenta.

Najvýraznejšie si oproti predošlému zisťovaniu pohoršil Igor Matovič, a to o 1,7 percenta. Poradie kandidátov po prvom kole prezidentských volieb sa od začiatku mesiaca nezmenilo.

Druhé kolo by vyhral Pellegrini

Do druhého kola prezidentských volieb by tak postúpili Ivan Korčok a Peter Pellegrini. V tomto súboji by podľa prieskumu napokon zvíťazil Peter Pellegrini, ktorého by volilo takmer 53 percent voličov. Ivan Korčok by získal tesne nad 47 percent hlasov.

Oproti predchádzajúcemu volebnému modelu agentúry MEDIAN SK pre RTVS si tak Peter Pellegrini polepšil o 1,2 percenta hlasov. O rovnaký podiel hlasov naopak prišiel Ivan Korčok oproti predchádzajúcemu zisťovaniu. Podľa agentúry však ide o minimálny nárast a pokles, ktorý je v rozsahu štatistickej chyby.

Volebný model urobila agentúra MEDIAN SK pre RTVS od 7. do 13. marca 2024 na vzorke 1 182 respondentov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko