Na hlavný obsah

Za čokoládu si priplatíme, ceny kakaa lámu historické rekordy

S týmto problémom sa trápi aj nitrianska firma.

Za čokoládu si priplatíme, ceny kakaa lámu historické rekordy
Ilustračná snímka čokoládových bonbónov. Foto: RTVS

Nižšia úroda aj vysoký záujem o kvalitné kakao. Čokoládové výrobky zdražejú. Cena samotného kakaa na svetových burzách vystrelila na 22-ročné maximum. Zatiaľ čo ešte minulý rok stála tona kakaa 2 500 amerických dolárov (necelých 2 300 eur), dnes je to 7 500 dolárov (vyše 6 800 eur).

Nitrianska firma, ktorá vyrába čokoládu a výrobky z čokolády, zamestnáva takmer 50 ľudí. Kakaové bôby dovážajú z Kolumbie, následne ich spracovávajú v Nitre.

„Aktuálne sa boríme s problémom, že cena kakaa láme historické rekordy. Z minuloročných zhruba 2 500 dolárov za tonu sme aktuálne až na 7 000 tisíc dolárov (vyše 6 400 eur) za tonu,“ priblížil obchodný riaditeľ LYRA GROUP Juraj Krištofík.

„Ceny kakaa sú dnes dvojnásobné oproti minulému roku. Už od januára sa zvýšili o tisíc dolárov za metrickú tonu. Dôvodmi sú poveternostné podmienky. Máme vyššie teploty, je suchšie. To znamená, že úrody je menej,“ uviedla analytička Golden Oak Trust Diana Janošťáková.

Vyššej cene kakaa na svetových trhoch sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

Vyššie ceny

Juraj Krištofík poznamenal, že ak chceli zachovať kvalitu a neprepúšťať, museli premietnuť vyššie ceny kakaa – v ich prípade kolumbijského, do spotrebiteľských cien.

„Vzhľadom na extrémne ceny kakaa na svetových trhoch sme museli od 1. marca ísť s cenami hore v priemere o desať percent. Práve preto sa snažíme odkrojiť si z toho malého rabatového koláča, aby sme boli stále dostupní,“ vysvetlil Krištofík.

„Očakávame, že cena kakaa bude v tomto roku aj naďalej rásť a zisky výrobcov kakaa budú stagnovať,“ dodala Janošťáková.

„Viac ako 170-percentné zvýšenie, a to sa bavíme len o období posledných dvanástich mesiacov. Určite pôjde cena hore. Je aj predikcia toho, že ak sa bude cena vyvíjať na svetových trhoch týmto tempom, zdražovanie v tomto roku, žiaľ, nebude úplne posledné,“ dodal Krištofík.

Cenu kakaa tlačí smerom hore aj dopyt najľudnatejších krajín na svete. A práve na ne sa sústredil záujem najväčších producentov kakaa – Pobrežia Slonoviny a Ghany.

„Dopyt po skutočnom kakau zo strany Indie a Číny je stále väčší a väčší,“ uviedla Janošťáková. Dodala, že aj to prispeje k ďalšiemu rastu cien kakaa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika