Na hlavný obsah

Ceny potravín v SR sú najvyššie v rámci krajín V4, tvrdí hnutie Slovensko

Vláda nevidí dostupnosť základných potravín ako ohrozenú.

Ceny potravín v SR sú najvyššie v rámci krajín V4, tvrdí hnutie Slovensko
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Za päť mesiacov vlády Roberta Fica (Smer-SD) sa zvýšili ceny potravín dvojnásobne oproti nárastu inflácie. Vyhlásilo to v stredu (20. 3.) hnutie Slovensko s tým, že z analýzy, ktorú si súčasná vláda nechala vypracovať, vyplýva, že Slovensko je v cenách potravín najhoršie spomedzi všetkých krajín V4. Informoval o tom hovorca hnutia Slovensko Matúš Bystriansky.

„Z analýzy vlády vyplýva, že na Slovensku si kupujeme potraviny o 39 percent drahšie ako v Poľsku. Pokiaľ ide konkrétne o chlieb, tak na Slovensku zaň platíme o 64 percent viac ako v Českej republike. A o 44 percent viac ako v Maďarsku,“ uviedol poslanec hnutia Július Jakab.

Hnutie Slovensko ďalej pripomenulo, že vláda na svojom rokovaní povedala, že nie je dôvod na cenovú reguláciu potravín. A realizáciu opatrení na podporu cenovej stability a dostupnosti základných potravín považuje vláda za dostatočnú.

„To, že na Slovensku platíme o 39 percent viac ako Poliaci za potraviny a že si Česi môžu za priemernú mzdu kúpiť dvakrát viac chleba ako ľudia na Slovensku, považuje vláda Roberta Fica za niečo, čo je v poriadku. Sami sebe zdvihli platy o päťtisíc eur, ale ľudí nechajú nakupovať drahšie potraviny ako v susedných krajinách. To je ich sociálna politika pre ľudí,“ doplnil Jakab.

Hnutie Slovensko upozornilo, že navrhlo riešenie, aby veľké reťazce nesmeli predávať konkrétne potraviny drahšie ako v Rakúsku, Poľsku či Českej republike. No súčasná vláda to podľa nich nerieši.

„Napriek deklarácii vlády, že budú riešiť zákony pre ľudí, doteraz nepredložili nič na stabilizáciu a zníženie cien potravín,“ uviedlo hnutie Slovensko.

Dostupnosť potravín nie je ohrozená

Vláda na stredajšom rokovaní vzala na vedomie aktualizáciu Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín z dielne Ministerstva financií (MF) SR, z ktorej vyplýva, že dostupnosť a spotreba základných potravín v SR nie je ohrozená.

„Cieľom analýzy bola aktualizácia zistení o existencii mimoriadnej trhovej situácie s priamym vplyvom na ceny základných potravín na tuzemskom trhu, ohrozujúcim ich cenovú stabilitu alebo dostupnosť. Vzhľadom na daný cieľ aktualizácia analýzy preukázala, že nie je ohrozená dostupnosť a spotreba základných potravín,“ priblížil rezort financií.

„Vzhľadom na tieto zistenia považujeme realizáciu opatrení na podporu cenovej stability a dostupnosti základných potravín, ktoré boli súčasťou Analýzy cenového vývoja základných druhov potravín 2/2023, za dostatočnú,“ dodalo MF SR.

Tempo rastu cien potravín na Slovensku sa podľa aktualizovanej analýzy v roku 2023 stabilizovalo. K čomu prispel pokles cien energií a poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch. Od apríla do konca roku 2023 zostali spotrebiteľské ceny potravín na Slovensku v priemere nezmenené.

Rezort financií pripomenul, že medzinárodné porovnanie cien vo vertikále v predchádzajúcej analýze naznačovalo na Slovensku nezvyčajne vysokú cenu masla, vajec a syru Eidam.

Nové údaje zo skenerov pokladní síce ukazujú, že skutočne zaplatené ceny boli nižšie, no napriek tomu boli v porovnaní s ČR skutočné zaplatené ceny vajec na Slovensku v januári vyššie o 20 percent a ceny syru Eidam vyššie o 12 percent.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika