Na hlavný obsah

Cestu pod Strečnom nateraz nebudú uzatvárať. Motoristov však čaká zdržanie

Geológov čaká v najbližších dňoch podrobný prieskum.

Cestu pod Strečnom nateraz nebudú uzatvárať. Motoristov však čaká zdržanie
Ilustračná snímka - cesta pod Strečnom. Foto: RTVS

Na ceste pod Strečnom cez víkend otestovali zábrany na úseku, z ktorého začiatkom februára spadlo viacero skál.

Premávku najbližšie týždne už odstavovať nebudú a motoristov spomalí iba dopravné značenie na zúženej vozovke.

Práce na prvej etape zabezpečenia stihli urobiť o týždeň skôr ako plánovali. Cesta na 200-metrovom úseku by vďaka betónovým zábranám so sieťami mala byť bezpečnejšia, aj keď sa budú na brale pohybovať po vybudovaných ferratách geológovia.

Na priebeh prác pod Strečnom sa v Správach RTVS z regiónov pozrel redaktor Vlado Záborský:

„Zachytili všetok nebezpečný materiál, ktorý by ohrozil bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, alebo nebodaj spôsobil škody na majetku a životoch občanov,“ uviedol riaditeľ Investičnej výstavby a správy ciest v Žiline Ivan Brečka.

Geológov čaká v najbližších dňoch podrobný prieskum, pri ktorom budú zbierať aj materiál z narušených skál.

„Na základe neho stanovíme projektantami línie, po ktorých by sme ťahali dynamické bariéry tak, aby sme znížili rýchlosť kameňa smerom dolu,“ vysvetlil geotechnik Boris Vrábel.

Správa ciest zatiaľ nevie, aký rozsah prác bude potrebný na zabezpečenie tohto úseku cesty pred padajúcimi kameňmi. To prinesie až vyhodnotenie údajov, ktoré zozbierajú geológovia.

„Bude z toho nejaký výstupný materiál, ktorý bude slúžiť na ďalšiu projekčnú činnosť. Aby sa vedel správca zorientovať, v akom objeme bude potrebný ďalší zásah, ktorý by sme chceli mať vykonaný do zimného obdobia,“ spresnil Ivan Brečka.

Nevylučujú ani odstavenie trasy

Geologický prieskum by chcel správca cesty vyhodnotiť do 25. marca. Od potrebného rozsahu budovania zábran a dynamických bariér sa potom budú odvíjať aj obmedzenia na ceste. Nevylučuje sa ani jej úplné odstavenie a využitie obchádzkových trás.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny