Na hlavný obsah

Za smrť syna je to málo, reagovala matka po rozsudku pre vodiča, ktorý zavinil tragickú nehodu pri Nitre

Krajský súd potvrdil rozsudok okresného súdu.

Za smrť syna je to málo, reagovala matka po rozsudku pre vodiča, ktorý zavinil tragickú nehodu pri Nitre
Vrak havarovaného autobusu na mieste dopravnej nehody, ktorá sa stala 13. novembra 2019 na zlatomoravskej ceste I/65 neďaleko Malanty pri Nitre. Foto: TASR/Vladimír Benko

Krajský súd v Nitre potvrdil vymeranú dĺžku trestu odňatia slobody obžalovanému vodičovi nákladného auta Júliusovi F., ktorý v roku 2019 zavinil jednu z najtragickejších dopravných nehôd v histórii Slovenska. Na pojednávaní v Nitre bola redaktorka RTVS Jana Obrancová.

Zahynulo pri nej dvanásť ľudí, z toho päť tínedžerov. Tragédia sa stala 13. novembra 2019 neďaleko Nitry. Vodič na vlaňajšom pojednávaní pred okresným súdom priznal vinu a oľutoval ju. Súd ho odsúdil na osem rokov väzenia a dostal tiež zákaz viezť motorové vozidlá na desať rokov.

Obžalovaný sa na pondelkové (11. 3.) pojednávanie nedostavil. Prítomní však boli viacerí pozostalí obetí tragickej nehody, ktorí už vlani označili vymeraný trest za nedostatočný.

O verdikte krajského súdu informovala redaktorka Jana Obrancová v Aktuálne :24. V jej reportáži si pozrite, čo na rozsudok krajského súdu povedali pozostalí obetí tragickej nehody:

Podhustené pneumatiky nákladiaku

Tragická dopravná nehoda sa stala na štátnej ceste I/65 medzi Nitrou a Zlatými Moravcami pri Malante 13. novembra 2019 okolo 13.00 h.

Nákladné auto prevážajúce štrk z kameňolomu schádzalo dolu kopcom, rozkývalo sa a narazilo do protiidúceho autobusu. Zasiahlo ho v zadnej časti a autobus sa prevrátil do priekopy.

V autobuse sa viezli prevažne mladí ľudia, ktorí sa vracali zo škôl. Pri nehode prišlo o život dvanásť ľudí, medzi nimi päť tínedžerov. Ďalších 19 ľudí utrpelo zranenia.

Nákladné auto, ktoré obžalovaný vodič v deň nehody šoféroval, malo podľa odborníkov podhustené vonkajšie pneumatiky. To spôsobilo, že pri rýchlosti 90 kilometrov za hodinu sa pre nerovnosť na ceste dostalo do smerovej nestability, prešlo do protismeru a zrazilo sa s autobusom.

Hoci sa už zdalo, že prípad je týmto uzavretý, Július F. nakoniec podal proti rozsudku odvolanie. To sa netýkalo uznania viny, ale vymeranej dĺžky trestu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko